Trivan: Ne ponavljati greške 1Foto: Youtube

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da Srbija u oblasti zaštite životne sredine može da napravi snažan ne samo praktični, nego i politički iskorak, što će i učiniti, a za primenu evropskih ekoloških standarda biće potrebno oko 15 milijardi evra.

Samo treba da budemo pametni i da preskočimo greške koje smo pravili u proteklih 25 godina, rekao je Trivan u Skupštini Srbihje, na sastanku Pregovaračke grupe 27 sa organizacijama civilnog društva u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU).

Prema njegovim rečima, Srbija u tome može da računa na pomoć susednih zemalja regiona, koje su rade da joj prenesu iskustva.

Srbija u životnoj sredini nije van sveta i to što nas u nekim političkim pitanjima stalno guraju u ćorsokak, u ovoj oblasti nije slučaj, kazao je Trivan.

Kako je rekao, u međunarodnoj zajednici se cene napori i rezultati koje je Srbija postigla u toj oblasti proteklih godina.

Cifre kojima se spekuliše se kreću, predočio je, između osam i 20 milijardi evra, a na neki nači sve mogu biti tačne, u zavisnosti šta obuhvata okvir, ali mislim da bez 15 milijardi neće biti moguće da se obavi taj posao.

Najvažnije je u kom roku ćemo to ispregovarati, kao i kako doći do novca, rekao je Trivan.

Rokovi treba da budu što duži da bismo ih dostigli, a ako budemo zacrtali kraće rokove, koji nisu realni, niti ćemo životnu sredinu dovesti u red, niti ćemo ispuniti obaveze prema EU i doći ćemo u situaciji da plaćamo penale, rekao je Trivan, dodavši da nije spreman na tu vrstu egzibicije.

Kad je reč o državi, ona toj priči mora najozbiljnije pristupiti i to ćemo svakako uraditi, poručio je Trivan.

Koordinatorka Radne grupe Konventa za poglavlje 27 Nataša Đereg upozorila je da Srbija nema više ni minut vremena da bi počela sa primenom usvojenih zakona i standarda u oblasti životne sredine i sa podizanjem nivoa krivično pravne zaštite.

Prema njenim rečima, nevladine organizacije koje čine Konvent o EU zalažu se da se uvede stroži inspekcijski nadzor i kaznena politika, da se otvori i podrži rad Zelenog fonda i da se u toj oblasti ne smanjuje broj zaposlenih, već da se u javnoj administraciji njihov broj poveća, naročito na lokalu.

Šefica Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 Stana Božović rekla je da će do kraja 2018. grupa biti u obavezi da pripremi 94 pravna akta, kako bi se nacionalno zakonodavstvo u oblasti životne sredine uskladilo sa EU.

Kako je rekla, generalni stav EK o tranzicionom periodu će biti poznat posle podnošenja pregovaračke pozicije, ali su Srbija i pregovaračka grupa dobili pohvale za posvećenost i znanja u dosadašnjoj pripremi pregovora u Poglavlju 27. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.