Trosel: Simboli koji veličaju osuđene ratne zločince da ne budu u javnom prostoru 1Foto: J. Diković

Simboli koji veličaju osuđene ratne zločince ne bi trebalo da imaju mesto u javnom prostoru, izjavila je danas Liz Trosel (Liz Throssell), portparolka visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Kako je navela, u UN su zabrinuti zbog događaja u glavnom gradu Srbije gde je policija zaštila mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića naslikan na zgradi u centru Beograda.

– Mural u Beogradu nije izolovan incident. Plakati, grafiti, drugi materijali i izjave u kojima se veličaju ratni zločinci nalaze se i u drugim delovima Srbije, kao i u raznim gradovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugde u regionu – istakla je Trosel u izjavi objavljenoj na sajtu Kacelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Prema njenim rečima, zabrinjavaju simboli koji veličaju osuđene ratne zločince u vidu nedavni porast govora mržnje i negiranja genocida i drugih zločina na Zapadnom Balkanu, odnosno dešavanja koja naglašavaju neuspeh u suočavanju s prošlošću.

– Posebno je zabrinjavajuća situacija u Bosni i Hercegovini, gde ovakvi trendovi produbljuju podele. Pozivamo vlasti u regionu da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza u vezi sa ljudskim pravima kako bi osigurali pravo na istinu, pravdu i reparaciju, kao i da usvoje mere za promovisanje daljih napora za pomirenje. Pozivamo ih da osude i da se uzdrže od svih oblika govora mržnje i podsticanja na nasilje i da osiguraju da počinioci ovakvih dela odgovaraju – naglasila je Trosel.

Ona je istakla da je Kancelarija UN za ljudska prava spremna da ponudi svoje smernice u vezi sa pitanjima ljudskih prava kako bi pomogla ljudima na Zapadnom Balkanu da napreduju u procesima tranzicione pravde koji su tako ključni za budućnost regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari