Cirkus „Kolorado“! Sa ove dve reči žitelji novovaroškog kraja u najkraćem opisuju prošlonedeljna dešavanja na autobuskoj stanici u centru grada, koju je njen vlasnik Slobodan Sekulić blokirao teškim balvanima jele i smrče kako bi sprečio prinudno izvršenje rešenja komunalne inspekcije da se sa ove javne površine uklone bespravno postavljene žardinjere, električni kabl i rampa koja propušta autobuse na perone.


Nerazumevanje na relaciji lokalna samouprava – preduzeće „Sekulić prevoz“, kako tvrdi Sekulić, tinja već nekoliko meseci otkako je tik uz perone podigao višespratnicu sa dvadesetak apartmana, a uskoro i restoranom i biletarnicom. Sekulić kaže da ga „vlast proganja jer su bacili oko na ovu lokaciju i jer nije pristao na predlog predsednika opštine da se stanica izmesti na plac kod „Sloge“ na delu uz magistralni put ka crnogorskom primorju.“

– Smešno je da im smetaju rampa i žardinjere. Pa sve stanice u Srbiji imaju ograde i rampe, koju sam, inače, postavio kako bi zaveo red na peronima i stanici jer su ovde mnogi privatnici, taksisti, građani, parkirali automobile, često na nekoliko perona nije bilo mesta za autobuse te smo strahovali da neko ne nastrada, kaže Slobodan Sekulić, a na novinarsko pitanje zašto na ovakav prilično skandalozan način isteruje (ne)pravdu, odgovara da balvanima ma samo brani svojinu. „Ako se situacija zakomplikuje poliću se benzinom i spaliti! Ova parcela nije javna površina kako kažu u opštini, već sam autobusku stanicu za 150.000 evra kupio na licitaciji održanoj 2008., a uknjižio je u katastar nepokretnosti godinu dana kasnije“.

Sa druge strane, u opštinskoj upravi ističu da je, u skladu sa zakonom, najnovijim regulacionim planom ova sporna parcela definisana kao javna površina i da je dozvola za postavljanje i uklanjanje bilo kakvih objekata, isključivo u njenoj nadležnosti.

– Niko Sekuliću ne spori da je stanica njegova svojina i imovina i niko njega ne proganja, ali je zakon isti za sve i mora se poštovati. Nema tu nikakve pozadine, naivne su te teorije zavere, istina je samo jedna da on nema građevinsku dozvolu za podizanje rampi, žardinjera i nečeg drugog. Te objekte je podigao „na divlje“ i pritom nije tražio odobrenje nadležnih opštinskih službi, odgovara predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Sekulić uklonio barikade

Nakon nekoliko pokušaja prinudne seobe i višednevne atrakcije u „srcu“ grada na padinama Zlatara, sporenja „Sekulić prevoza“ i opštine završiće se na Upravnom sudu. Naime, u ponedeljak 10. novembra, u ranim večernjim satima, Slobodan Sekulić je uklonio barikadu od trupaca, nemoćan da se suprotstavi komunalnoj inspekciji, policiji i čačanskoj izvršiteljskoj firmi koju je opština angažovala da ukloni bespravno podignute objekte, pošto su to prethodnih dana odbijale da to učine lokalne pilandžije i vlasnici adekvatne, teške mehanizacije.

– Država je pokazala da je jača od bahatih tajkuna, koji su cirkusnim performansom pokušali da izvrgnu ruglu red, zakon i kredibilitet nadležnih državnih i opštinskih institucija. Naravno da im to nije pošlo za rukom i moraće, uz svu bruku, da plate i troškove angažovanja izvršiteljskog preduzeća od oko 570.000 dinara, ističe predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

Zloupotreba dece

„Balvan-revoluciju“ na autobuskoj stanici u Novoj Varoši obeležila je i intervencija opštinskog Centra za socijalni rad, nakon što se vlasnik „Sekulić prevoza“ sa kompletnom užom familijom, popeo na trupce i tu ostao nekoliko časova.

– Intervenisali smo po prijavi policije da je reč o zloupotrebi maloletne dece od strane roditelja u postupku uklanjanja bespravno podignutih objekta. Stručni radnici Centra su, nakon dužeg pregovaranja, ubedili roditelje da decu uklone sa trupaca, a pokrenuli smo i interni postupak upozorenja Sekulićima na nedostatke u vršenju roditeljskih prava, kaže direktorka CSR Jelena Leković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari