Suđenje Florans Artman, optuženoj za nepoštovanje suda, okončano je juče pred Haškim tribunalom zahtevom tužioca da Artmanova bude osuđena na novčanu kaznu i predlogom branioca da bude oslobođena.


U završnoj reči, tužilac Brus Makfarlejn tvrdio je da je dokazao da je Artmanova namerno objavila dve poverljive odluke žalbenog veća Tribunala i hotimično ometala sprovođenje pravde. Makfarlejn je kao „primerenu“ predložio novčanu kaznu između 7.000 i 15.000 evra.

Nasuprot tome, branilac Karim Kan tvrdio je da navodi optužnice nisu dokazani, a da bi osuđujuća presuda Artmanovoj imala poražavajući učinak na „slobodu izražavanja i prava žrtava“. Odbrana je stoga zatražila da Artmanova bude oslobođena.

Sudsko veće predsedavajućeg Bakonea Molotoa presudu će doneti naknadno. Tribunal je Artmanovu u avgustu prošle godine optužio za nepoštovanje suda zato što je u knjizi „Mir i kazna“ i jednom tekstu obelodanila sadržaj dve poverljive odluke žalbenog veća iz procesa protiv Slobodana Miloševića, donete septembra 2005. i aprila 2006.

Artmanova je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte. U knjizi i tekstu, Artmanova je tvrdila da su tim odlukama sudije Haškog tribunala učestvovale u prikrivanju ključnih dokumenata o umešanosti SR Jugoslavije u genocid u Srebrenici tako što su odbile da skinu oznaku poverljivosti sa zapisnika Vrhovnog saveta odbrane koje je zvanični Beograd dostavio Tribunalu na suđenju Miloševiću.

Tužilac Makfarlejn je u današnjoj završnoj reči ocenio da dokazi pokazuju da je Artmanova bila svesna – kao što je u knjizi i napisala – da su odluke Tribunala bile poverljive, ali ih je, uprkos tome, svesno objavila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari