Tužilac u Aleksincu: Ponavljaju se merenja i istraga u pogonu Magne 1foto (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIĆ)

Osnovni javni tužalac u Aleksincu Ivan Mitrović izjavio je da je fabrika „Magna“ noćas evakuisana i ponovo zatvorena pošto je pedesetak radnika sa simptomima trovanja potražilo pomoć lekara.

„Treća smena počela je sa radom u 22 časa, a oko pola jedan se petnaestak radnika požalilo da ima zdravstvene tegobe. Nakon toga se broj radnika sa tegobama uvećao i oni su zbrinuti u Hitnoj pomoći i aleksinačkoj bolnici“, izjavio je Mitrović za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, nakon zatvaranja, pogon obebeđuje policija i pripadnici Sektora za vanredne situacije.

„Inspekcija rada i pripadnici Sektora za vanredne situacije danas će izaći na teren zbog neopohodnih merenja. Posle toga će moći da bude obavljen uviđaj“, rekao je Mitrović.

On je kazao da će osnovno javno tužilaštvo obavestiti i druge nadležne inspekcijske organe u postupku utvrđivanja uzroka trovanja i kako bi bilo utvrđeno da li ima krivične odgovornosti.

Načelnik Hitne pomoći Nenad Marković potvrdio je danas za Betu da su u toku noći zbrinuli 52 radnika fabrike „Magna“ sa simptomima trovanja, kašljem, gušenjem, mučninama i bolovima u grlu.

„Od ukupnog broja radnika koji su nam se javili petoro smo uputili na interno odeljenje bolnice u Aleksincu, a jedan od njih je prevezen na odeljenje toksikologije u niškom Kliničkom centru“, rekao je Marković.

Zbog trovanja 104 radnika druge smene u sredu popodne, „Magna“ je bila zatvorena do sinoć.

Proizvodnja je krenula u trećoj smeni, nakon što je policija završila istragu, a nadležne službe ustanovile da vazduh više nije kontaminiran.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su juče da su radnici fabrike „Magna“ u sredu popodne bili izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Načelnik Centra Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

Pogon o Aleksincu u kome su se radnici otrovali otvorila je oktobra 2021. godine kanadska kompanija „Magna siting“ (Magna Seating).

Otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom rekao da „Magna“ doprinosi razvoju Srbije i da se nada da će širiti proizvodnju na ovom tržištu.

U fabrici se proizvode presvlake za automobilska sedišta i upošljava oko 800 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari