Tužilac za visokotehnološki kriminal: Tražili smo asistenciju Švajcarske zbog pretnji Danasu 1Foto: N1

Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal je večeras gostujući u emisji Iza vesti na televiziji N1 rekao da je početna kvalifikacije pretnji dnevnom listu Danas – ugrožavanje sigurnosti.

Stamenković je dodao da to ne znači da će se na toj kvalifikaciji i ostati, napominjući da to zavisi od daljeg toka istrage. On je istakao da je tužilaštvo po prijemu poziva iz redakcije Danasa u roku od nekoliko minuta kontaktiralo nadležnu jedinicu policije i da su oni hitro reagovali i prikupili određene dokaze.

On je kao dobar razvoj događaja okarakterisao kontakte sa međunarodnim organima dodajući da nije tajna da je preteći mejl došao sa domena protonmejla koji svoje sedište ima u Švajcarskoj.

– Imamo značajan napredak koji bi mogao da dovede do rezultata povoljne prirode, kazao je Stamenkjović napominjući da je uspostavljen kontakt sa švajcarskim državnim organima.

Stamenković je istakao da ga više od semantike pretećeg pisma brinu pretnje koje se u njima nalaze, ističući da one značajno odskaču od standardnih pretnji.

On nije mogao da odgovori na pitanje da li je atmosfera u društvu uticala na slanje ovakve pretnje, dodajući da se slučaj Šarli Ebdo, koji je poslužio kao lajtmotiv za pretnje Danasu, desio u zemlji koja je kolevka demokratije.

– Teško mogu da kažem zašto kriminalci dolaze na ideju da šalju ovakve pretnje. Negde je uzrok politika, negde relegija, negde je neko izrevoltiran načinom na koji ste prešli ulicu, istakao je Stamenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari