Veran Matić: Mejl upućen Danasu teroristička pretnja, ali i mogući spin 1foto FoNet

Preteći mejl koji je stigao u nedelju redakciji Danasa pisan je na način da zastraši, uznemiri, sa pozivanjem na desnicu iz senke, jedan segment društva za koji znamo duže vreme da postoji a koji se kroz ovu pretnju artikulisao na način da postane uočljiviji. Samo pominjanje Šarli Ebdoa, i nazivanje redakcije Danasa beogradskim Šarli Ebdoom, govori u prilog tome da ovo treba shvatiti i kao terorističku pretnju upućenu ne samo Danasu i novinarima, već i celom društvu i državi – kaže u izjavi za Danas Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEM-a.

Na mejl glavnog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića u nedelju je stigla preteća poruka naslovljena sa „beogradski Šarli Ebdo“, u kojoj se kaže da će redakciju zasuti salva metaka, da će iza toga stajati desnica iz senke, nevidljiva za državne organe, i da će napadači poginuti ili u razmeni vatre sa organima reda ili tako što će se ubiti.

Veran Matić kaže da ovakav vid pretnji ranije nismo imali, te da je ovo i najava jednog terorističkog akta, ali i ističe da „nije slučajno što je pretnja poslata juče (u nedelju)“.

– Pre dva dana dobili smo dosta sramnu presudu redakciji Krika, koja je izazvala pažnju javnosti. Uz to sve što se događa oko Kosova je određena vrsta motiva da se sada pošalje jedna poruka koja ima i funkciju da prikrije i potisne u drugi plan ostale događaje. Mejl koji je poslat kao da je sastavljao neko ko ima dosta ozbiljno iskustvo u spinovanju sa različitim motivima. Ne bih mogao da isključim i taj deo namere, o čemu sam uostalom govorio i na današnjoj sednici Stalne radne grupe za bezbednost novinara – navodi Matić.

Današnja sednica bila je vanredna ali je prvobitno bila sazvana zbog pretnji smrću uredniku Dragojlu Blagojeviću. Nakon što su u nedelju stigle pretnje Danasu i ovo je postala tema sednice.

Veran Matić kaže da je na današnjoj sednici stalna radna grupa informisana od strane Branka Stamenkovića, tužioca za Visokotehnološki kriminal, o svim radnjama koje je Tužilaštvo pokrenulo kada je reč o pretećem mejlu.

– Od trenutka kada smo dobili informaciju da je stigao mejl, ceo mehanizam koji je uspostavljen sa kontakt tačkama Stalne radne grupe pokrenut je u roku od desetak minuta. Angažovani su i policija, uključen je bio i kabinet ministra, kao i tužilaštvo i sve što je trebalo da bude urađeno, urađeno je u najurgentnijem mogućem roku. Adresa sa koje je stigao mejl korsiti se za prikrivanje podataka o pošiljaocu i u takvim situacijama svaka sekunda je važna kako bi se sačuvali podaci koji mogu dovesti do počinioca. Pokrenuta je međunarodna pravna saradnja i stigli su rezultati te procedure što će služiti za dalju istragu. Naravno biće potrebno da se prikupi još puno podataka, ali ono što smo do sada mogli da ocenimo jeste da su aktivnosti nadležnih organa bile adekvatne u svom obimu i kada je reč o angažmanu i kada je reč o postignutim rezultatima – navodi Matić.

Upitan o neophodnosti da se uradi bezbednosna procena kako redakcije tako i novinara i kolumnista koji su pomenuti u pretećem mejlu, sagovornik Danasa navodi i da je o tome govorio na jučerašnjoj sednici.

– Mislim da se bezbednosna procena redakcije radi, i mislim da je potrebno uraditi istu vrstu procene i za određene ljude u Danasu. Naglasio sam na sednici da mislim da bez obzira na rezultate procena, koja može da traje neko vreme, policija treba da postavi svoje ljude i štiti redakciju Danasa – zaključuje Matić.

Slučaj pretnje Dragojlu Blagojeviću

Treće osnovno javno tužilaštvo odbacilo je prijavu za pretnje smrću koje se upućene uredniku „Drvotehnike“ Dragojlu Blagojeviću u julu ove godine, a na osnovu podataka koji su dobijeni od MUP-a. Veran Matić kaže da nije verovao da je Blagojević izmislio pretnju, i da je sopstvenom istragom došao sam podatka da je poziv ipak registrovan u Telekomu.

„Tužilaštvo je zatražilo direktno od Telekoma informaciju o tome da li je bilo poziva, i Telekom je potvrdio da imaju registrovan poziv u to vreme. Obavešteni smo da sada nadležno tužilaštvo vodi istragu o pretnji novinaru Dragojlu Blagojeviću, da su dobijeni novi podaci koji vode ka identifikaciji počinioca, kao i druga istraga koja treba da utvrdi da li je bilo prikrivanja ove pretnje od strane MUPa i šta se uopšte dogodilo sa pogrešnom informacijom koju je MUP dao tužilaštvu“, objašnjava Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari