Tužilački savet Kosova zabrinut zbog nacrta zakona o tom telu 1Priština Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Tužilački savet Kosova (TSK) izrazio je zabrinutost zbog nacrta zakona o tom telu koji je danas usvojila kosovska Vlada bez obaveštavanja Tužilačkog saveta, a u suprotnosti sa preporukama Venecijske komisije.

TSK je u saopštenju naveo da je ova praksa pokazuje da sponzor Nacrta zakona, Ministarstvo pravosuđa, nemarava da radi „suprotno od reformi“.

„Ova žurba Ministarstva pravde da brzo pristupi ovom nacrtu zakona, bez deljenja finalnog nacrta sa akterima ovog procesa i bez čekanja dodatnih komentara Venecijske komisije, kao i bez uzimanja u obzir predloga iz Strategije za vladavinu prava i predstavnika tužilačkog sistema, ima tendenciju narušavanja nezavisnosti Tužilačkog saveta i Državnog tužioca, kao nezavisnih i ustavnih institucija“, piše u saopštenju.

TSK je ocenio da svaka inicijativa bez poštovanja podele vlasti, saradnje i međusobne koordinacije, donosi neuspeh i stvara prostor za spoljno mešanje u Tužilački savet Kosova.

Venecijanska komisija je u prethodnom mišljenju povodom izmena Zakona o Tužilačkom savetu Kosova iznela primedbe na način izbora članova Saveta i ukazala da predlog prema kojem Skupština bira četiri, a tužilaštva tri člana Saveta može dovesti do politizacije nezavisne institucije, te se založila za prevagu članova koje biraju tužilaštva.

Do danas, po raspoloživim informacijama, još nije stiglo konačno mišljenje Venecijske komisije.

Međunarodni predstavnici na Kosovu izjasnili su se protiv pojedinih odredbi nacrta tog zakona.

Posle izjave jednog od zamenika ministra pravosđja Kosova da u Tužilaštvu „ima kriminalaca“, došlo je do zahlađenja, a u nekim inicijativama zamrzavanja odnosa Ministarstva i TSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari