Tužilaštvo: Ćuruvija ubijen iz niskih pobuda po nalogu NN lica 1Slavko Ćuruvija Foto: Fonet/Andrija Ilić

Sudsko veće Specijalnog suda danas je, na glavnom pretresu protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ponovo iz spisa predmeta izdvojilo deo dokumenata sa informacijama baznih stanica mobilne telefonije koje, prema navodima tužilaštva, ukazuju na kontakte i kretanje optuženih.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je analizom baznih stanica utvrđeno vreme komunikacije većine optuženih, kao i da su neki pozivi ostvareni posredstvom bazne stanice koja pokriva lokaciju u centru grada, na kojoj je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999.

Apelacioni sud je, odlučujući o ranijem rešenju ovog veća za izdvajanjem takve dokumentacije, donetom po zahtevu odbrane, usvojio žalbu tužilaštva i naložio veću da ponovo odlučuje smatrajući da je njegovo rešenje nerazumljivo i da ne precizira šta se tačno izdvaja.

Predsednik sudskog veća Snežana Jovanović sopštila je da je rešenje o novom izdvajanju donela uzimajući u obzir ovu odluku Apelacionog suda i nakon što je na prethodnom glavnom pretresu saslušala svedoke koji su uzimali, odnosno predavali sporne kasete.

Prema njenim rečima, prilikom saslušanja je utvrdila da deset kaseta sa informacijama sa baznih stanica nije uzeto u skladu sa zakonom o krivičnom postupku, pa zato izdvaja izveštaj o telefonskom saobraćaju u kojem je „sedamnaest priloga“ iz perioda od 9. do 12. aprila 1999.

Advokat Nikola Barović, zastupnik oštećene Branke Prpe, novinarima je isped zgrade suda naveo da ima 40 kaseta i da sve „poklapaju“ taj period, kao i da niko nije osporio odluku sudije za prethodni postupak da se i ovi dokazi izvedu na suđenju.

On je potvrdio da su informacije sa baznih stanica među najvažnijim dokazima tužilaštva na suđenju.

Današenjem glavnom pretresu prisustvovao je manji broj advokata odbrane nego inače, jer je bilo planirano samo saopštavanje odluke koju će dobiti u pisanoj formi.

Advokati odbrane, koji su saslušali rešenje u sudnici, nisu želeli novinarima da komentarišu i tumače njegov sadržaj rešenja, ali su neki nezvanično tvrdili da kasete ni ne postoje.

Sudsko veće zakazalo je nastavak suđenja za 4. jul, ali će njegov dalji tok zavisiti od odluke Apelacionog suda, jer je na ovo rešenje moguće uložiti žalbu, što je na prethodno rešenje tužilac i uradio.

Tužilaštvo tvrdi da je vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i Evropljanina ubijen iz niskih pobuda po nalogu NN lica iz vrha vlasti zbog njegovih kritičkih istupa u javnosti.

Ootžnicom su obuhvaćeni nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Radomir Marković, nekadašnji šef njenog beogskog centra Milan Radonjić i njeni nekadašnji pripadnici Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu tako da mu se sudi u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari