Tužilaštvo da sasluša Željka Mitrovića 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević - Foto: Miroslav Dragojević

Povodom optužbi za kriminalne radnje koje je Željko Mitrović izneo u svom poslednjem otvorenom pismu upućenom Draganu Đilasu, tužilaštvo je u obavezi da pozove vlasnika Pinka da dostavi dokaze ili obrazloži saznanja o navodnim nelegalnim aktivnostima bivšeg gradonačelnika i lidera DS.

Sagovornici Danasa smatraju da bi Mitrović trebalo da da izjavu povodom izrečenih optužbi, ali istovremeno sumnjaju da će mu nadležno tužilaštvo uopšte uputiti poziv.

„Ti si taj koji je nameštao tendere i krao građane na izgradnji mostova. Srbija više nije brlog i ćumez iz tvog vremena prepun marketinške korupcije čiji si apsolutni gospodar bio skoro pune dve decenije ali i skrivenih, tajnih i crnih dilova čiji si ti tvorac i rodonačelnik“, navodi se, između ostalog, u pismu koje se u protekla dva dana vrti u svim informativnim emisijama TV Pink, a povodom navoda Dragana Đilasa da mu se preti hapšenjem ukoliko se kandiduje za gradonačelnika Beograda.

Advokat Branislav Tapušković kaže za Danas da je tužilaštvo mnogo puta do sada trebalo da reaguje zbog javno izgovorenih reči, ali da je mala šansa da će se to sada desiti.

– Tužilaštvo u Srbiji je, nažalost, državni organ koji se slepo drži pozicije da čeka reakciju vlasti, pa tek onda da reaguje. Ono se ne oglašava ni kad su ozbiljnije pretnje u pitanju, niti kad su počinjena žestoka krivična dela, kao u slučaju Savamale. Kada nekom treba da se „slomi vrat“, pokrenuće inicijativu, ali samo ako postoji zeleno svetlo državne vlasti – ističe Tapušković. On dodaje da je tužilaštvo mnogo puta imalo razloga da reaguje u sferi javnog oglašavanja i komunikacije, ali da do sada to nikad nije činilo. Sada su, dodaje, takvi procesi u oblasti privatne inicijative, a privatne tužbe „danas nemaju nikakav smisao“.

Advokat Goran Petronijević takođe smatra da bi nadležni organi trebalo da reaguju.

– Tužilaštvo bi trebalo da pozove Željka Mitrovića, i Dragana Đilasa, ukoliko se dokaže da je kriv za dela o kojima Mitrović govori. Ta dela ne zastarevaju. Naravno, pre pozivanja Đilasa policija i tužilaštvo bi trebalo da provere sve navode – ukazuje Petronijević za Danas.

Radovan Lazić iz Državnog veća tužilaca kaže za naš list da će tužilaštvo možda pozvati Mitrovića „ukoliko bude jak pritisak javnosti“.

– S obzirom na sklonost vlasnika TV Pink da piše otvorena pisma i da u njima svašta govori, moguće da tužilaštvo njegove izjave neće tretirati ozbiljno, već će ih posmatrati kroz prizmu političkih motiva. Međutim, kada su optužbe ozbiljne, tužilaštvo bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti – navodi Lazić.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović se godinama unazad sa političkim neistomišljenicima obračunava putem svoje televizije otvorenim pismima u kojima iznosi neistine, vređa i diskredituje svoje „mete“, ne prezajući čak ni od pretnji, dok Regulatorno telo za elektronske medije i javno tužilaštvo ćute, odobravajući ovakav vid novinarstva. Novinarska udruženja osuđivala su otvorena pisma vlasnika TV Pink, ali ona nemaju ingerencije da ga zaustave u daljem kršenju zakona.

Istorijat

Prvi na udaru pismenih sastava Željka Mitrovića našao se profesor FPN u penziji Čedomir Čupić, davne 2002. godine. U više otvorenih pisama, Mitrović je Čupića, kao tadašnjeg člana Saveta za borbu protiv korupcije, optužio, između ostalog, za posedovanje brojnih nekretnina u zemlji i inostranstvu. Čupić je podneo tužbu protiv Mitrovića, i dobio ga na sudu naredne godine. Nakon Čupića, usledila su pisma upućena Nebojši Čoviću, Saši Raduloviću, Saši Jankoviću, Radoslavu Milojčiću, Aleksandru Rodiću, Saši Mirkoviću, Bošku Obradoviću, Draganu Đilasu, Dragoljubu Petroviću…

Stefanović: Đilas da prijavi ko mu preti

Beograd – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je Dragana Đilasa da se obrati Tužilaštvu i kaže ko su ljudi koji su mu pretili hapšenjem, pa, ako postoji dokaz da je to istina, neka se taj neko goni, ali je dodao da veruje da je ta izjava lažna i da je ovo unapred pripremljena priča. Stefanović je u izjavi za Pink ocenio da je reč o šablonu koji se ponavlja pred svake izbore, a koji ima za cilj da opoziciju građanima prikaže kao žrtvu režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari