Tužilaštvo ignoriše porodice gardista 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Sa tužilaštvom nemamo nikakav kontakt, mi za njih praktično ne postojimo i zato ćemo što pre tražiti formiranje i održavanje sastanka državne komisije – rekao je za Danas advokat porodica gardista Predrag Savić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je inicijativu pravnih zastupnika i članova porodica gardista, i pre mesec dana najavio formiranje komisije radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa stradanjem vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u vojnom objektu Karaš na Topčideru, pre 12 godina.

Kako navodi advokat Savić, tužilaštvo je trebalo da donese naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatog počinioca, ali to još uvek nije učinilo.

– Ni članovi porodice, ni gospođa Batić i ja kao punomoćnici ne znamo šta je Vuk Jeremić, bivši savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića rekao na saslušanju. Sve što saznajemo dolazi preko sporednih kanala, pošto sa tužilaštvom nemamo nikakvu komunikaciju – kaže Savić.

Prema njegovim rečima, zbog toga su odlučili da upute zahtev Vladi za hitan sastanak, kako bi formirali komisiju i dogovorili se o načinu informisanja, prvenstveno zastupnika i porodice, ali i javnosti o novim detaljima iz istrage.

Olgica Batić, advokatica porodica gardista, kaže da se još uvek ne zna ko će biti članovi državne komisije, što je osnovni preduslov da bi ona počela sa radom.

– Mi smo inicirali formiranje komisije, ali ne možemo da je formiramo sami i da počnemo da radimo. Kada će komisija biti formirana zavisi od dobre volje druge strane, to jest Vlade – ističe Batić. Zastupnica porodica gardista se nada da će formiranje državne komisije doprineti da slučaj bude rešen, ali se boji da se posle 12 godina traženja istine smanjuju šanse da ona bude otkrivena.

Pitanja o formiranju državne komisije novinar Danasa uputio je i kabinetu premijera Vučića, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista odgovor nismo dobili.

Najnovija analiza potvrđuje da su gardisti ubijeni

Poslednju u nizu analiza pogibije vojnika, u kojoj je korišćena trodimenzionalna tehnika, izvršio je Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada. Nenad Šipka, predstavnik te organizacije, tom prilikom je izjavio da je nepobitno utvrđeno da su gardisti nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore ubijeni. Zastupnici gardista dostavili su novu forenzičku analizu, pre nešto više od mesec dana, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Roditelji traže istinu

– Ubeđen sam da će se posle formiranja komisije slučaj razrešiti, poručuje otac ubijenog gardiste Janko Jakovljević, i kaže da ga interesovanje za slučaj i dobra volja premijera Vučića ohrabruju.

– Žao mi je što je proteklih 12 godina sve išlo traljavo i što tužilaštvo nije radilo svoj posao, ali mislim da će se, kada tim bude formiran, sve promeniti – kazao je Jakovljević.

Petar Milovanović, otac ubijenog gardiste Dražena Milovanovića, kaže da ih od najave formiranja komisije niko još uvek nije zvao, ali očekuje da će ih vlada uskoro pozvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari