Tužilaštvo negira tvrdnje poslanika o preusmeravanju krivičnih prijava za divlju gradnju 1foto Aleksandar Roknić Danas

Više javno tužilaštvo (VJT) odbacilo je danas kao netačne navode poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića da je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović svim beogradskim osnovnim tužilaštvima poslao uputstvo po kojem svaka krivična prijava iz oblasti „divlje gradnje“ i ozakonjenja mora da se preusmeri u više tužilaštvo.

Odeljenje za nadzor Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je, kako se navodi u saopštenju, izvršilo uvid u rad osnovnih javnih tužilaštava, pored ostalih, u predmetima po krivičnim krijavama za krivično delo „Građenje bez građevinske dozvole“ i dalo odgovarajuće preporuke, posle čega je 21. decembra 2022. godine viši javni tužilac u Beogradu izdao obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za dalje postupanje.

Uputstvom je naloženo da svi zamenici postupaju u predmetima za sva krivična dela u cilju povećanja efikasnosti u postupanju, a ne da samo po jedan ili dva zamenika, budu isključivo zaduženi za građenje bez građevinske dozvole, jer su tako izloženi mogućim pritiscima i uticajima.

Preporučeno je da, u slučaju sumnje da se iza ovog krivičnog dela krije i pranje novca, osnovna tužilaštva krivične prijave dostave Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao nadležnom za postupanje, ukazuje se u saopštenju.

Prema oceni VJT, netačno je i zlonamerno i Aleksićevo tumačenje da Stefanović „može da kontroliše ko protiv koga podnosi prijave“, jer je upravo suprotan smisao datih preporuka, a to je da nadležno tužilaštvo procenjuje ima li elemenata težeg krivičnog dela, kao i eliminisanje svakog mogućeg uticaja na „specijalizovane“ tužioce za krivična dela Građenje bez građevinske dozvole.

Krivično delo pranje novca jeste u nadležnosti Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog čega su osnovna tužilaštva i pozvana da mu se obrate kada posumnjaju da se preko „divlje gradnje“ pere novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari