Tužilaštvo: Plan bio lišavanje slobode Đukanovića 1

Specijalno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je danas da je počelo saslušanje 20 uhapšenih državljana Srbije, za koje postoji osnov sumnje da su izvršili teroristička dela, a sumnja se da je njihov plan bio i lišavanje slobode premijera Crne Gore.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore još nema zvaničnih informacija iz Uprave policije o hapšenju 20 državljana Srbije, ali je uputilo apel građanima da rezultate izbora čekaju kod kuće i da ne izlaze, kako bi, eventualno, proslavljali te rezultate.

Na vanrednoj konferenciji za medije, iz MUP su rekli da imaju nezvanične informacije, ali da ih neće saopštiti dok ne dobiju zvanične informacije od nadležnih državnih organa, prenosi RTCG.

Sve građane i učesnike izbora, iz MUP su zamolili da večerašnje rezultate glasanja dočekaju kući, da ne izlaze da slave na ulicama, te da će za to biti prilike narednih dana.

Crnogorsko Specijalno državno tuzilaštvo saopštilo je da je „plan kriminalne organizacije“ koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, „bio lišavanje slobode premijera Crne Gore“ Mila Đukanovića po završetku današnjih parlamentarnih izbora.

Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju koje prenosi RTCG.

Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, sa namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija, saopštilo je Tužilaštvo.

Sumnja se, takođe, da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore, navedeno je u saopštenju.

Cilj je, kako je navedeno u saopštenju, realizacija plana tako što je organizator grupe, B.D, u subotu je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru sa namerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u nameri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gde su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe, ukazuje Tužilaštvo.

Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana, navodi se u saopštenju. Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove te kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provere unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju, ističe se u saopštenju.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva. Uhapšeni su B.D. (1970), K.H.(1977), V.B.(1995), N.Đ.(1995), S.V.(1991), G.K.(1999), B.K.(1976), L.Đ.(1998), B.M.(1955), M.D.(1957), D.M.(1976), S.Đ.(1964), A.Č.(1983), A.A.(1974), N.Đ.(1982), S.Ć.(1979), D.S.(1974), M.A.(1990), I.M.(1980) i P.A.(1977).

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović rekao je za RTCG uhapšena grupa od 20 osoba. On je u toku dana izjavio da  je u akciji policije uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednom osobom traga, zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

„Tačno je da su službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativinim i obavještajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Republike Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga“, navodi se u saopštenju.

Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

„Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike“, piše u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema nikakve podatke o o navodnom hapšenju paravojne kriminalne grupe u Crnoj Gori koju, kako je objavljeno, predvodi bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, ocenivši da je „čudan dan“ u kojem se to dešava.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je informaciju o navodnom hapšenju saznao iz medija.

„Naša policija sigurno nije učestvovala u tome, a ako je neki državljanin Srbije učestvovao, očekujem informacije o tome“, dodao je ministar Stefanović. On je predhodno izjavio da svaki građanin Srbije trenba da odgovara ukoliko je počinio neko krivično delo, ali je ponovo istakao da će se srpska policija obračunati sa crnogorskom mafijom.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije danas hteo da komentariše noćašnje hapšenje bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića, rekavši da treba sačekati da se oglase nadležni crnogorski organi.

„Imam saznanja koja se tiču informacija o lociranju i hapšenju grupe koja je planirala da danas izvede terorističke akcije u Crnoj Gori“, rekao je Vujanović, ali je dodao da je na državnim organima Crne Gore da se o tome oglase.

Vujanović je to rekao novinarima nakon glasanja, uz uverenje da će Crna Gora nastaviti putem evroatlantskih integracija.

I premijer Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da o hapšenju Bratislava Dikić poseduje ista saznanja koja su se već pojavila u medijima.

On očekuje da će parlamentarni izbori danas proteći u mirnoj i regularnoj atmosferi.

„Ne očekujem večeras nikakve incidente“, rekao je Ðukanović.

Na pitanje novinara kakao komentariše hapšenje grupe koja je planirala da danas izvrši terorističke akcije u Crnoj Gori, a na čijem je čelu bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić, on je rekao da raspolaže istim saznanjima koja su se već pojavila u medijima i da je u završnoj fazi priprema saopštenja kojom će se oglasiti državni organi.

Ðukanović je nakon što je glasao rekao da očekuje pobedu svoje DPS, a da će nakon prebrojavanja glasova biti razgovora i o budućoj saradnji sa drugim strankama.

Kako su pojedini mediji preneli, grupa od 15 osoba, među kojima se nalazi i bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, uhapšena je u okolini Podgorice. Prema nezvaničnim informacijama B92 grupa je bila naoružana, a tokom noći je “locirana i uhapšena”.

Prethodno je televizija Pink M objavila da je grupa čiji je vođa bio Dikić ušla u Crnu Goru i unela velike količine oružja i municije sa ciljem da izazove oružane sukobe, pa čak i likvidacije.
Pozivajući se na nezvanična saznanja „iz krugova“ policije TV Pink M navodi da je pomenuta grupa u Crnu Goru ušla „na osnovu dogovora sa jednom političkom grupacijom“, radi izazivanja oružanih sukoba „širom Crne Gore“, na dan održavanja parlamentarnih izbora.Grupu, prema navodima Pink M, predvodi bivši šef žandarmerije Srbije Bratislav Bata Dikić. 

U Crnoj Gori danas se održavaju redovni parlamentarni izbori. Uprava crnogorske policije je pre tri dana najavila mogućnost da u Crnoj Gori tokom izborne noći bude izazvano nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari