Tužilaštvo se (dvaput?) „pohvalilo“ pre roka 1Foto: Medija centar Beograd

Još nije jasno da li je Tužilaštvo u Beogradu konačno poslalo informaciju Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd o tome koji je tužilac zadužen za postupanje u predmetu rušenja u Savamali, kao i pod kojim se brojem vodi ovaj predmet.

O tome je obavešten poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali još nema potvrde da je „pismo stiglo“ i onom koji ga je tražio preko poverenika.

Ali, i u pomenutom obaveštenju postoji indikativna razlika u datumima kad je ona odaslata, koliko je putovala poštom i dana kada je Tužilaštvo saopštilo da je „informacija poslata“.

To u neku ruku, u ovom trenutku izgleda važnije od samog sadržaja informacije, odnosno imena tužioca i broja predmeta.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić, na pitanje Danasa, o sadržaju informacije, razumljivo, nije mogao ništa da odgovori. Po važećim pravilima i procedurama, naime, on je u petak posle podne obavešten da je „tražiocu informacije“ ona dostavljena.

To je fomalno u redu, kaže Šabić za Danas, jer poverenik nikad i ne traži informacije za sebe, samo odlučuje o pravu tražioca da  ih dobije. I ako oceni da je on u pravu, nalaže organu vlasti da tražiocu dostavi informaciju, a poverenika o tome samo obavesti.

U konkretnom slučaju, međutim, problem tajminga i putovanja informacije poštom rezultirali su time da je Tužilaštvo u svom saopštenju od četvrtka tvrdilo da je ona dostavljena tražiocu, ne pominjući način slanja. Tako su i poverenik i predstavnici Inicijative NDB javno saopštavali da informacije nema. Jer je tada nisu ni dobili, što je izazvalo zabune u javnosti i kod tražioca da li ona uopšte postoji. I sami predstavnici Inicijative su na masovnom protestu u Beogradu komentarisali njeno nepostojanje, kao i poverenik za informacije tokom čitavog dana  do u petak posle podne.

Rodoljub Šabić, međutim, upozorava da ima nešto još važnije i od toga, a takođe se ne tiče informacije o imenu tužioca koje je nedavno, takođe saopštenjem Tužilaštvo proglasilo „tajnim.“

Nekorektno je bilo saopštenje Tužilaštva u četvrtak da je informaciju poslalo navodno „pre dva dana“, znači 27. septembra, što nije istina, jer  pečat pošte govori da je to učinjeno 29. septembra, dakle posle mog upozorenja  Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac. A još veći je problem što tražilac informacije D. M.  kaže još u petak da nije ništa dobio, zbog čega mi je podneo i predlog da se pristupi administrativnom izvršenju – rekao je Šabić za Danas u petak uveče.

I u Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd za Danas potvrđuju da još nisu dobili informacije koje su tražili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari