Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Dijanu Hrkalović 1Dijana Hrkalović, arhivska fotografija Foto: Beta/Dragan Gojić

Tužilaštvo za organizovani kriminal traži za bivšu državnu sekretarku u Ministarstvu unustrašnjih poslova Dijanu Hrkalović kaznu od pet godina zatvora zbog dva krivična dela trgovina uticajem, piše NIN na portalu.

Optuženim predlogom su obuhvaćeni nekadašnji šef Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Dejan Milenković, koji se teret za za zloupotrebu položaja, kao i Milorad Šušnjić, nekadašnji načelnik novosadske policije.

Za Šušnjića se traži dve godine, a za Milenkovića godinu dana zatvora.

„Sadržina optužnice protiv Dijane Hrkalović daleko je od svih navoda u režimskim medijima i kada su je hvalili, a i od kada su je napadali u poslednjih godinu dana. Nema nijednog odgovora na pitanja o njenom radu, koje su profesionalni mediji i pojedini policajci godinama postavljali“, javlja ovaj nedeljnik.

Kako se navodi, čini se da njena saslušanja kao građanina početkom 2021, pompa u režimskim medijima, hapšenje 15. oktobra i zatim puštanje iz pritvora 10. decembra, predstavljaju samo mizanscen za javnu predstavu u kojoj Aleksandar Vučić opet veliča sebe.

U njoj se režiser trudio da se sva zla u policiji pripišu Dijani Hrkalović, dok je za sebe predvideo ulogu glavnog pozitivnog junaka – „ugroženog pravednika“.

Osim divljenja njemu i zgražavanja nad njom, smisao ove predstave je izazivanje kolektivne amnezije. Da se zaboravi, na primer, da je premijer, pa predsednik koji je bio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Kancelarije za koordinaciju službi bezbednosti, a sve vreme i predsednik SNS-a, na bilo koji način odgovoran za rad Hrkalovićeve i njeno karijerno napredovanje.

Nije važno ni što je po nekim funkcijama bio direktno odgovoran za dešavanja u MUP-u i što je predsednik partije kojoj okrivljena i dalje pripada. To što sadržaj optužnice ne odgovara narativu u režimskim medijima, takođe nije važno, jer ko će da čita optužni predlog? Ipak da vidimo šta piše u Optužnom predlogu koji je predat tri dana nakon što je najavljen 13. decembra i u koji je NIN imao uvid.

Neobično je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo da Hrkalović, koja nije imala nadležnosti da naređuje to što joj se stavlja na teret, dobije čak pet godina zatvora, dok su za one koji su bili operativno nadležni predložene znatno manje kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari