Tužilaštvo traži pritvor za napadača u Bajrakli džamiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

U Višem tužilaštvu u Beogradu saslušan je M. K. (48) zbog sumnje da je 13. novembra 2023. godine ugrozio sigurnost vernika i izlagao poruzi verske simbole u dvorištu ”Bajrakli džamije”, dok su oni obavljali verski obred.

Osumnjičeni međutim nije iznosio odbranu, niti je želeo da iznese svoje lične podatke, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

M. K. se na teret stavlja krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina.

Sumnja se da je on 13. novembra oko 18:20 časova u Gospodar Jevremovoj ulici u dvorištu “Bajrakli džamije” u momentu kada su vernici obavljali verski obred “Jacija Namaz – poslednje peto klanjanje”, njima uputio poruke preteće sadržine – da je ta džamija lažna, da muslimani treba da nestanu, psovao im je majku muslimansku.

Pored ostalog je naveo: “ ja sam Mosad, majka mi je jevrejka i treba vas ubiti”.

Nakon toga je zaposlenom u Vakufskoj direkciji islamske zajednice pretio skalpelom, koji je izvadio iz džepa pantalona.

Pored ostalih dokaznih radnji i ispitivanja svedoka, tužilaštvo će naložiti da se obavo psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari