Dragan Murašković (41), taksista iz Požarevca, u utorak, na Svetski dan Roma, podneo je tužbu protiv Kliničkog centra Srbije, jer su u više navrata odbili da ga smeste na bolničko odeljenje. Dragan je teški dijabetičar, prima insulin četiri puta dnevno i dva puta dnevno uzima tablete „glufomin“. Međutim, to mu više ne pomaže, jer mu je nivo šećera u krvi najčešće oko 20 umesto šest jedinica, koliko je normalno.


– Nivo šećera u februaru bio mi je čak 27, pa sam smešten u požarevačku bolnicu, u kojoj sam ležao od 25. februara do 5. marta. Međutim, lekar Peđa Bojović, i pored sveg truda, nije uspeo da mi smanji nivo ispod 17, pa me je uputio u beogradski Klinički centar, kazao je Dragan. On je nakon toga, sa uputom, 18. marta otišao u Kabinet za endokrinologiju Kliničkog centra. Primila ga je doktorka Tanja Miličić, specijalistkinja endokrinologije, i rekla da hitno zakaže smeštanje u bolnicu.

– Zakazivanje se vrši radnim danima od 13 do 14 i na taj broj se retko kad jave. Kad sam uspeo da ih dobijem, kažu da dođem sutra, ali kad odem, oni me vrate, jer tvrde da ima hitnijih slučajeva od mene. Tako su me vratili ukupno četiri puta, jer ih ne zanima ni moje zdravlje ni troškovi koje imam oko prevoza, rekao je Dragan. Zbog toga što je već toliko puta vraćen iz Beograda, on sumnja da je razlog to što je on romske nacionalnosti.

U Kliničkom centru Srbije rekli su nam da Draganova nacionalnost nikako nije razlog i da su protiv svake diskriminacije, već se radi o tome da pacijenti iz Urgentnog centra imaju prednost, pa se podesilo da za Dragana baš kad dođe nema mesta. Sada su mu prijem zakazali za petak, 11. april. Međutim, Dragan ne želi više za Beograd, već je podneo tužbu protiv Kliničnog centa Srbije zbog rasne diskriminacije i o ovom slučaju obavestio Udruženje Roma Braničevskog okruga i sva ostala romska udruženja u Srbiji.

Zabrinut

Dragan sam izdržava suprugu i školuje ćerke od 11 i 19 godina. Pošto je više puta padao u dijabetesnu komu, često gubi svest i slabi mu vid, pita se kako će dalje da brine o porodici. „Mom drugu je zbog dijabetesa oslabilo srce i zbog toga je preminuo, pa se plašim da će i mene isto to da snađe“, zabrinut je Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari