Tužioci traže da se ispita Bolsonarova uloga u upadu u institucije Brazila 1foto EPA-EFE/Joedson Alves

Savezni tužioci u Brazilu zatražili su od Vrhovnog suda da ispita kakvu je ulogu bivši predsednik imao u neredima u Brazilu, kada su hiljade demonstranata upale u Vrhovni sud, Kongres i predsedničke kancelarije u Braziliji.

Nakon što je brazilski Vrhovni sud naredio hapšenje šefa javne bezbednosti i zatražio hapšenje šefa vojne policije Brazilije, savezni tužioci su od suda zatražili da ispita i ulogu bivšeg predsednika Žaira Bolsonara u prošlonedeljnom upadu demonstranata u vladine zgrade, prenosi Rojters.

Kako saznaje Rojters, Bolsonaro je u sredu pušten iz bolnice u blizini Orlanda na Floridi, gde je dva dana pre toga primljen zbog problema sa stomakom.

U međuvremenu, policija je počela sa ispitivanjem više od 1.000 demonstranata koji su privedeni dok su trupe razbijale njihov kamp.

Demonstranti u kampu pozivali su na vojni udar kako bi se poništili izbori u oktobru na kojima je levičarski predsednik Lula da Silva tesno pobedio Bolsonara.

Pristalice bivšeg predsednika upale su 8. januara u Nacionalni kongres, Palatu Planalto i sedište Federalnog vrhovnog suda. Policija je odgovorila suzavcem, a predsednik Luiz Inasio Lula da Silva proglasio je federalnu bezbednosnu intervenciju.

Vrhovni sud naredio je hapšenje više zvaničnika, zbog njihovog neuspeha da obezbede odgovarajuće policijske snage, dopuštenja da u grad uđe više od 100 autobusa s Bolsonarovim pristalicama, kao i zbog propusta da zatvore kamp u kojem su se pristalice mesecima okupljale.

Uz to, sud navodi da nisu adekvatno zaštićene ključne zgrade vlade u prestonici.

Žair Bolsonaro je krajem decembra prošle godine napustio zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati pre inauguracije novoizabranog predsednika Lule da Silve, tvrdeći da je „izgubio bitku, ali ne i rat“.

Bolsonaro je više puta rekao da neće predati dužnost Luli da Silvi na inauguraciji u nedelju, kršeći brazilsku demokratsku tradiciju i dovodeći time u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari