Tvrđava koja se pomoli kada se Tisa povuče: Srednjovekovno utvrđenje koje je otkrio Deroko 1Foto: screenshot

Novobečejska tvrđava puna je istraživača ovog leta a lokalitet poznat kao „Stari grad“,  koji je više pod vodom i pomoli se tek kad opadne vodostaj Tise, otkrio je svojevremeno još Aleksandar Deroko.

Ostaci srednjovekovnog utvrđenja na Tisi kod Novog Bečeja vidljivi su samo dok je vodostaj reke nizak a i ove godine su predmet arheoloških istraživanja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Istraživanja ostataka Bečejske tvrđave traju tokom jula i avgusta, a iskopavanjima rukovodi Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog zrenjaninskog muzeja.

„Za cilj imamo da istražimo površinu oko severne kule, sa spoljne strane. Prioritet je da završimo započete sonde od prošle godine i sada se nalazimo na dubini od oko tri metra. U pitanju je kulturni horizont za koji pretpostavljamo da je horizont neke bitke s obzirom da smo u sloju našli veliku koncentraciju puščanih zrna, topovskih kugli, ulomaka opeke, kamena i ostalog građevinskog materijala, što je verovatno deo neke destrukcije. U tom ruševinskom sloju našli i numizmatički materijal, tako da se nadamo da ćemo uspeti da ga hronološki odredimo. Pretpostavljamo da je on iz perioda osvajanja 1551. godine i prelaska ovog utvrđenja pod osmanlijsku vlast“, objašnjava zrenjaninski arheolog Aleksandar Šolomon.

Ukoliko vodostaj Tise dozvoli da iskopavanja dostignu dubinu, onda bi, kaže Šolomon, mogli da se istraže i stariji horizonti ovog arheološkog lokaliteta.

„Ispod ovog ruševinskog sloja konstatovana je očuvana fortifikacija, tako da se nadamo da ćemo jednostavno spuštanjem na stariji horizont moći da sagledamo i te neke starije građevinske faze“, kaže ovaj arheolog.

Pored arheoloških istraživanja na kopnu, intezivno se radi i na prikupljanju istorijske građe koja je vezana za Bečejsku tvrđavu, koja pored naučno-istraživačkog ima i potencijal turističke destinacije.

Tvrđava datira iz srednjeg veka, prvi put se u pisanim izvorima spominje 1091. godine a poznato je da je njeno rušenje završeno 1701. godine, nakon odluke o Karlovačkom miru iz 1699. godine.

Zna se i da je 1930. godine naš poznati istoričar umetnosti Aleksandar Deroko istraživao ovaj lokalitet.

Devet godina kasnije, istoričar Rudolf Šmit je 1939. godine u Glasniku istorijskog društva objavio studiju „Stari grad“, o Bečejskoj tvrđavi, gde je objavljen nacrt tvrđave sa svim podacima, koje je pre rušenja izradio inženjerijski kapetan Johan Kristijan de Kolet.

Najnovija arheološka istraživanja podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i opština Novi Bečej.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari