U akciji preventivnih pregleda UKC Kragujevac otkrivena najteža oboljenja koja se leče 1Foto: Z. S. M.

 

Druge nedelje od obnavljanja akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja zabeležen je rekordan odziv građana. U jednom danu u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji, pregledan je ukupno 31.131 građanin.

U toku jučerašnje akcije, u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, na preventivne preglede je izašlo ukupno 187 osoba. Od tog broja, 78 dece je bilo na preventivnim fizijatrijskim pregledima, a 109 odraslih građana je obavilo preventivne preglede na Klinici za pulmologiju.

U Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, bili su organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, koji su podrazumevali pregled kičmenog suba, grudnog koša, donjih ekstremiteta i stopala. Od 78 pregledane dece, njih 57 je upućeno na dalje testiranje i vežbe, zbog dijagnostikovane skolioze, deformiteta stopala ili kombinovanog deformiteta kičme i stopala.

Na Klinici za pulmologiju UKC Kragujevac, za odrasle građane bili su organizovani preventivni pregledi pulmologa i rentgen pluća za starije od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina, uz merenje krvnog pritiska i laboratorijske analize krvne slike, hormona štitaste žlezde (TSH, T3, T4) i tumor markera prostate (PSA).

Nakon inicijalnog preventivnog pulmološkog pregleda 109 sugrađana, njih sedam je upućeno na dodatnu dijagnostiku.

Značaj ove akcije Ministarstva zdravlja, pored blizu 54.000 građana koji su za samo dva dana akcije obavili pregled, posebno ilustruje podatak da su kod određenog broja pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena najteža oboljenja, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti (tumor pluća, aneurizme i sl).

Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac, još jednom iskazuju zahvalnost svim građanima koji su ove i protekle nedelje obavili preglede, uz napomenu da će se akcija nastaviti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari