U Apatinu spalionica plastike na obodu rezervata prirode 1foto: sajt Opština Apatin

Uzburkala se javnost u Apatinu povodom gradnje fabrike firme „Bionex“ u Slobodnoj carinskoj zoni, ali i na području rezervata prirode „Gornje Podunavlje“. Na nekoliko stotina metara od Dunava i prvih kuća u Apatinu planirana je gradnja fabrike za koju ekolozi tvrde da je spalionica plastike i prljava tehnologija, a investitori da je reč o preradi neopasne plastike.

Pomenuta firma u vlasništvu po dva Švajcarca i naša državljanina, te jednog Italijana, mesec dana posle osnivanja, u decembru 2020. kupila je od opštine za 64 miliona dinara parcelu od 5,5 hektara na kojoj je planirala gradnju fabrike za proizvodnju bioetanola. Nejasno je kako je i zašto delatnost preimenovana na „proizvodnju regranulata polietilena i polipropilena od neopasne plastične mase“.

Apatinci u Udruženju građana „Bez straha“ prikupili su nekoliko hiljada potpisa za peticiju protiv „opasne fabrike“ i raspisivanje referenduma, tema je stigla i u pokrajinsku Skupštinu.

Poslanik Aleksandar Smiljanić tim povodom uputio je poslaničko pitanje pokrajinskom sekretaru za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimiru Galiću.

„Na osnovu čega je pokrajinski Zavod za zaštitu prirode doneo rešenje o uslovima za zaštitu prirode, a povodom zahteva firme „Bionex“ d.o.o. iz Apatina od 26. decembra 2020. godine. Pomenuta firma bavi se pirolizom i preradom plastike što namerava da učini na toj parceli imajući u vidu da se parcela na kojoj se odnosi predmetno rešenje nalazi na području rezervata Bačko Podunavlje, 300 metara od reke Dunav i manje od 200 metara od mesta Apatin. Na osnovu kojih parametara je ovo rešenje doneto“, kazao je Smiljanić i dodao:

„Apelujem na sve nadležne organe da posebnu pažnju posvete ovom slučaju jer je javnost u opštini Apatin prilično uznemirena imajući u vidu o kakvoj se prljavoj tehnologiji radi. Nemamo ništa protiv otvaranja fabrika, ali nikako onih fabrika koje bi ugrozile zdravlje ljudi i naročito životnu sredinu. Tako u opštini Apatin imamo situaciju da u poslednjih šest godina nije otvorena nijedna fabrika, a sada se želi dovesti ovako prljava tehnologija“, istakao je Smiljanić.

U Apatinu spalionica plastike na obodu rezervata prirode 2
foto: sajt Opštine Apatin

„Кompanija Bionex d.o.o. je krajem januara ove godine saopštila da prihvata primedbu koju je predsednica opštine Apatin Dubravka Korać iznela na studiju zaštite životne sredine u vezi sa gradnjom fabrike u Apatinu, a u pogledu procesa pirolize koji je pomenut u studiji.

„Obaveštavamo javnost da piroliza nije bila u prvom planu naše investicije. Prioritet našeg investicionog projekta je proizvodnja regranulata polietilena i polipropilena od neopasne plastične mase“.

U „Bionexu“ su naveli da će u zakonskom roku izmeniti studiju i da će sa nastaviti realizaciju investicionog projekta u vrednosti „preko tri miliona evra u prvoj fazi, koji će stvoriti 30 novih radnih mesta, a mogao bi više od 100“.

U toj firmi još navode da njihova kompanija radi na „polju obnovljivih izvora energije i ekoloških rešenja“ i odbaciju „svaku mogućnost ugrožavanja životne sredine“. Potvrđuju interes za dobru saradnju sa lokalnom samoupravom na korist svih žitelja Apatina i obećavaju da će podržati sve inicijative za zaštitu životne sredine zasnovane na stručnoj analizi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari