U Banjaluci Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva 1Foto: Ministarstvo za rad

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras na Svečanoj akademiji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave da nikada do sada nije postojalo veće jedinstvo između Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Ako je 20. vek bio vek stradanja srpskog naroda, neka 21. bude vek ujedinjenja“, istakao je Dodik i dodao da je srpsko pismo bilo potrebno da Srbi sačuvaju svoj identitet.

Rekao je da je SPC učinila sve da očuva naš jezik, pismo, krsnu slavu, identitet.

„Da nije bilo SPC i njene borbe, izgubili bi svoj identitet još za vreme Osmanskog carstva“, naveo je Dodik.

Rekao je da srpsko jedinstvo podrazumeva „srpsko okupljanje, kao i borbu u ekonomiji“, dodavši da „rezultati nisu mali“, među kojima je i izgradnja auto-puta.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da su za RS prioritetni zadaci jačanje veza sa Srbijom, kao i unapređenje međusobne saradnje.

„Važan korak u očuvanju našeg identiteta biće usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske“, naglasila je ona.

Dodala je da je zaštita identiteta zajednički interes i neotuđivo pravo RS i Srbije, koje se, kako je ocenila, ostvaruje bez namere da bilo ko bude ugrožen ili oštećen.

„Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu“, naglasila je Cvijanovićeva.

Rekla je da će, bez obzira na „besmislene opstrukcije“ iz Sarajeva, biti nastavljena realizacija strateških projekata, poput izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela i auto-puta Banjaluka – Beograd.

„I sigurno nikoga nećemo pitati ni u Sarajevu ni bilo gđe u svijetu, da li ćemo dostojno obeležiti mesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u istoriji, gradeći svetilište i memorijalni centar u Donjoj Gradini“, istakla je ona.

„Srpski narod je jedan i neđeljiv, naša prošlost, sadašnjost i budućnost su isti“, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Prenela je čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa iskrenim željama da Republika Srpska istraje u svojoj borbi za očuvanje identiteta srpskog naroda u BiH, da se nastavi razvoj infrastrukture i ključnih projekata kao preduslova za ostanak srpskog naroda na tim prostorima.

U kalendar zajedničkih praznika Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obeležava proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj sutra će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “U Banjaluci Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.