U Beloj Palanci sve spremno za ''Dane banice'' 1Foto: Arhiva TO Bela Palanka

Bela Palanka u Srbiji, ali i van granica zemlje, poznata je po gastro-turističkoj manifestaciji “Dani banice“.

Ove godine organizuje se po 14. put. Održava se od 9. do 11. avgusta u kompleksu parka Vrelo. U Turističkoj organizaciji Bele Palanke kažu da je sve spremno za “Dane banice“ i da očekuju i ove godine veliku posetu. Promoter je Nenad Gladić Lepi Brka.

Do sada se prijavilo oko 290 takmičara koji će se nadmetati u pripremi najbolje banice u nekoliko kategorija. Nadamo se da ćemo oboriti rekord po broju učesnika od prošle godine kada je bilo 307 učesnika. Takmičari će se i ovoga puta nadmetati u pripremi slane tradicionalne banice, intergralne, slatke i maštovite banice. I ove godine pripremili smo bogat program. Takmičiće se dosadašnji pobednici, a biće organizovane i radionice za najmlađe i nekoliko koncerata. Dosta pažnje posvetili smo najmlađima. Za Olimpijadu za najmlađe prijavilo se stotinak dece – kaže za Danas direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić.

Prema njegovim rečima, i ove godine očekuju na hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva.

– Očekujemo i ove godine veliki broj turista, negde između 20 i 30.000. Za tri dana trajanja manifestacije, u Beloj Palanci koja ima oko 11.000 stanovnika, broj posetilaca će biti utrostručen. Po broju učesnika i takmičara, sigurno je da su naši “Dani banice“, druga gastro-turistička manifestacija u Evropi – kaže Lilić.

Tokom Dana banice tradicionalno se održava i Sajam starih i umetničkih zanata za koji takodje postoji veliko interesovanje.

Od prošle godine kroz manifestaciju predstavljamo još jedan naš belopalanački brend– papriku vrtku. Vrtkin vrt i ove godine biće kraj stare vodenice na Vrelu. Osim domaćih specijaliteta posetioci će moći da probaju i specijalitete nacionalnih kuhinja osam zemalja – kaže Lilić.

Dane banice organizuje Turistička organizacija Bele Palanke. Pokrovitelji su opština Bela Palanka i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Brojni koncerti u gradu

Organizatori Dana banice pripremili su i bogat muzički program. Dan pre otvaranja je koncert Djordja Davida i Ivane Negativ. U petak posle svečanog otvaranja manifestacije je koncert Sanje Ilić i Balkanike na Vrelu. U subotu je u 19,30 koncert Milice Pavlović a u 22 sata koncert Harisa Džinovića. U nedelju u 19 sati je koncert Dragice Radosavljević Cakane a posle svečanog zatvaranja u centru grada je koncert Dejana Petrovića i Big benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari