U Belom Blatu počeo 9. Festival "Beloblatska kobasica": Kobasice, švargle i krvavice na sve strane 1Foto: Lj.Stupar

Takmičenjem u svinjokolju danas je u belom Blatu, pitoresknom mestu na području grada Zrenjanina, počela tradicionalna dvodnevna manifestacija „Beloblatska kobasica“.

Manifestaciju su otvorili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Dušanka Petrakova. Oni su prisutnim gostima i brojnim izlagačima na prepunim i šarenim tezgama poželeli dorbrodošlicu.

„Grad je preoznao značaj ove manifetacije, napor ovih vrednih domaćih da čuvaju tradiciju i običaje i zato je festival uvršten u kalendar gradskih manifestacija, koje podržavamo“, naveo je gradonačelnik Zrenjanina.

„Beloblatska kobasica“ je deveti po redu festival tradicionalnih đakonija, na kome se prikazuju stare tehnike obrade mesa kako se nekada radilo u banatskim domaćinstvima.

Prvoga dana takmičari prikazuju tradicionalni banatski svinjokolj, dok se narednog dana takmiče u pravljenju domaćih kobasica.

U svinjokolju učestvuju brojne ekipe, iz naseljenih mesta Ečke, Stajićeva, Mužlje, Perleza a tu je i ekipa domaćina iz Belog Blata.

Svi imaju zadatak da obave svinjokolj na tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom, do završne obrade mesa i pripreme svinjskih specijaliteta.

Posetioci manifestacije mogu na licu mesta da probaju i kupe svweže pečene kobasice, švarglu, čvarke, džigericu, krvavicu kao i tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš

Vredne domaćice potrudile su se da iznesu domaće kolače, a tu su se našli i kiseli kupus i domaća rakija i vino.

U nedelju, 5. februara, za kada je najavljeno lepše vreme i manje vetra nego danas, sledi ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica.

Kako je najavljeno, sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih specijaliteta i vizuelni izgled ekipe.

Više vetsi iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari