Zrenjanin: Turistička manifestacija “Beloblatska kobasica” 1

Najmanje selo na području Zrenjanina, Belo Blato, domaćin je turističke manifestacija posvećene svinjokolju.

Manifestacija „Beloblatska kobasica“ ove godine održava se osmi put, a u pripremama pomaže Turistička organizacija grada Zrenjanina.

„Gastronomija je jedna od bitnih odrednica Banata i nešto što ga izdiže iznad ostalih regija, pa se svi koji dolaze u turističke posete vezuju u znatnoj meri upravo za gastronomiju. Očekujemo dobru posetu, a zbog epidemioloških mera i celokupne situacije, program smo podelili na dva dela i održaće se u dva dana – kaže Zoran Ljubotina, direktor Turostičke organizacije Zrenjanin.

Predsednik Saveta MZ Belo Blato i Organizacionog odbora manifestacije Miroslav Markuš kaže da je organizovanje manifestacije u Belom Blatu rpočelo skromno, a nakon što je Zrenjanin uvrstio “Beloblatsku kobasicu” među zvanične turističke manifestacije, ona je prerasla seoske okvire i dostigla razmere veoma posećenog događaja.

„Pre dve godine nivo manifestacije značajno je podignut i rezultati su odmah bili vidljivi. Ove godine podelili smo program, i zbog epidemiološke situacije, ali i zbog lakše regulacije saobraćaja“, kaže Miroslav Markuš.

Kako objašnjava, posetioci dolaze u Belo Blato iako je to izolovano i zabačeno selo, u okolini Carske bare,

„Dolaze zbog multikulturalnosti, neki zbog beloblatskog gostoljubivog duha, zbog ambijenta, trske, okruženja Carske bare. U Belo Blato dolaze samo namernici i ljudi dobre volje – objašnjava Markuš.

Festival se održava narednog vikenda, 5. i 6. februara, počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi i traje do 20 časova.

Prvog dana manifestacije, u subotu 5. februara, četiri ekipe iz Perleza, Stajićeva, Ečke, Mužlje i ekipa domaćina obaviće svinjokolj na starinski način, počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa.

Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače.

Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta.

U toku su prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica a kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara. Krajnji rok za prijave je 1. februar.

Organizator obezbeđuje 5 kg svežeg svinjskog mesa, 10 m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj mesta je ograničen.

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari