U Beogradu u petak pregledi povodom Svetskog dana srca 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Povodom Svetskog dana srca, u petak, 29. septembra, od 12.00 do 14.00 na šetalištu Beograda na vodi kardiolozi će građanima govoriti o speračavanju kardiovaskularnih bolesti i lečenju, a biće i pregleda, najavljeno je danas.

Načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik rukovodioca Kliničkog centra Srbije Arsen Ristić je novinarima rekao da u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre 50.000 ljudi, a ukoliko bi se korigovali najvažniji faktori rizika smrtnost bi se smanjila za oko 30 odsto.

Načelnik Odeljenja za aritmologiju i kardiologiju KCS-a Dragan Simić je rekao da, po podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, bolesti srca i krvnih sudova su 2022. godine bile vodeći uzrok smrti u Srbiji sa učešćem od 47,3 odsto: u proseku je 141 osoba dnevno umirala od toga.

Simić je istakao da su najčešći uzroci visok holesterol, pušenje, nedovoljno fizičke aktivnosti, dijabetes.

„Zato je važno da građani što češće proveravaju svoje zdravstveno stanje, ne ignorišu upozorenja koje im šalje organizam i poštuju savete lekara“, rekao je Simić.

Kardiovaskularne bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, vodeći su uzrok smrti u svetu s više od 20 miliona umrlih svake godine, rečeno je pred Svetski dan srca koji je ove godine pod sloganom „Koristite srce, poznajte srce“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari