Frank Lampardfoto EPA-EFE/Peter Powell

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u koordinaciji sa SBPOK i policijskim službama Velike Britanije danas je na teritoriji Beograda nakon sprovedenog predistražnog postupka lišeno slobode šest lica, saopštio je TOK.

Kako su istakli, slobode su lišeni J.R., M.R., E.R., I.R., L.R. i M.N. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela i krivično delo pranje novca.

Dvoje osumnjičenih se nalazi van teritorije Republike Srbije i trenutno su nedostupni državnim organima.

Ova organizovana kriminalna grupa je, kako se dodaje, u vremenskom periodu od 2.2.2018. godine do 15. 12. 2023. godine na teritoriji Republike Srbije oformila organizovanu kriminalnu grupu koja je novac stečen kriminalnom delatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove.

Sumnja se, da je ulaganje imovine koja je proistekla iz kriminalne delatnosti osumnjičenog R.K.R. u Švajcarskoj kao i kriminalne delatnosti osumnjičenog Lj.R. u Velikoj Britaniji stečeno tako što su provaljivali u veći broj objekata u te dve zemlje koji su bili u vlasništvu imućnih oštećenih lica i tako uzimali gotov novac i druge skupocene predmete.

Protiv osumnjičenog Lj.R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti sterlinga i time oštetio Frenka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Višaija Šrivadanapraba, bivšeg vlasnika FK „Lester“ i Tamaru Eklston i njenog supruga Džeja Rutlanda, ćerku bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, dok je osumnjičeni R.K.R. osuđen u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka.

Osumnjičeni Lj.R. i R.K.R. su osumnjičeni da su novac koji su probavili krivičnom delatnošću davali ostalim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina na teritoriji Republike Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove.

Predmetni istražni postupak od strane JTOK i SBPOK vođen je sve vreme u koordinaciji sa Metropolitenskom policijom i Nacionalnom kriminalističkom agencijom Velike Britanije.

U toku su pretresi na više lokacija na teritoriji Srbije.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune, nekretnine za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti kao i skupocena vozila.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni na saslušanje u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari