U Boru registrovano šest novih slučajeva, izlečeno sedam 1Laboratorija Gilied Foto: Beta/AP

Na šest novoobolelih u poslednja 24 sata ide i sedam izlečenih, tako da je prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara na teritoriji grada Bora danas je 45 osoba pozitivno na kovid 19, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema rečima direktorke borskog Doma zdravlja dr Vesne Radosavljević od 19. aprila se krenulo sa agresivnijim testiranjem i od ukupno 784 testiranih pozitivno je bilo 124 lica.

Od ukupno obolelih 76 lica je izlečeno, a tri osobe su preminule od posledica virusa. Čeka se na rezultate 142 testa, a u samoizolaciji se nalazi 144 osobe. Iako ovi rezultati ohrabruju, nadležni apeluju na Borane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mera i tokom predstojećih prazničnih dana kako bi se širenje virusa sprečilo.

U tome će svakako pomoći i donacija koja je borskom „Vodovodu“ stigla iz Beograda. Naime, Bor je jedan od 12 gradova u Srbiji kome je kompanija „Ozon vej“ donirala koncentrovano ekološko sredstvo za dezinfekciju ulica i javnih površina.

Vrednost donacije je 1,2 miliona dinara, a ova količina rastvora će, kako se procenjuje, biti dovoljna za naredna dva do tri meseca. U Majdanpeku je epidemiološka situacija mirna, ocenjeno je na danas održanoj sednici Štaba za vanredne situacije.

U ovoj opštini su, s izuzetkom prvoobolelog koji je ujedno bio i prva žrtva korona virusa, a radi se podsećamo od hroničnom bolesniku starom 89 godina vezanom za krevet, svi do sada testirani negativni.

Na sajtu Covid – 19 navedeno je da je u opštini Majdanpek šest obolelih i reč je o osobama čije se lične karte i dalje vode na Majdanpek iako oni ne žive u ovoj opštini.

U pitanju su dve osobe koje su u domu za ometene u Blacu, dva štićenika u negotinskom domu za stare, kao i muškarac koji se odselio u Medveđu u kojoj je i preminuo tokom pandemije.

U majdanpečkoj opštini autobuski saobraćaj profunkcionisaće od 11. maja i za početak, kako to navode nadležni, autobusi će prevoziti radnike javnih preduzeća i lokalne uprave.

U Majdanpeku je u toku raspodela pomoći za preko 300 porodica sa minimalnim primanjima i samohranih roditelja.

Kako Danas saznaje od zamenice predsednice opštine Majdanpek Elvire Jovanović kineska kompanija „Tiejiuju Engineering&Construction“ koja posluje u okviru Kineskih železnica i koja je angažovana na izgradnji nove flotacije u Rudniku bakra Majdanpek obezbedila je preko deset tona prehrambenih proizvoda i namirnica za 136 samohranih roditelja i 172 porodice sa minimalnim primanjima u majdanpečkoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari