U Caričinom gradu kod Leskovca otkriveni delovi naselja iz srednjeg veka 1Caričin grad, foto: Milica Ivanović

Uvek se verovalo da je, posle misterioznog nestanka stanovništva u Caričinom gradu, koje se desilo početkom sedmog veka, u potpunosti nestao život, ali letošnja istraživanja areheologa su pokazala da nije bilo tako, ističe za portal JuGmedia šef istraživačkog tima i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vujadin Ivanišević.

Redovna istraživanja su, prema rečima Ivaniševića, vršena jula meseca ove godine.

„Ove godine imamo jedan fantastičan nalaz na Caričinom gradu, a to je da smo po prvi put utvrdili postojanje delova naselja iz srednjeg veka, sa ostacima kuća iz 12. veka, u vreme vladavine Manuela Komnena“, kaže Ivanišević.

U Caričinom gradu kod Leskovca otkriveni delovi naselja iz srednjeg veka 2
Vujadin Ivanišević, foto: Milica Ivanović

U samom naselju pronađene su i novčanice iz tog perioda.

„Nađena su dva novčića Manuela Komnena na tom mestu, koji datiraju od 1.162. do 1.164. godine. To je, verovatno, u ono vreme kada je vizantijski car Manul Komnen predao Dubočicu i Toplicu Stefanu Nemanji, tako da se to naselje iz srednjeg veka može verovatno vezati za širenje srpske države na ove prostore u 12. veku“, objašnjava ovaj naučnik, koji 44 godine, sa ekipama, vrši istraživanja na Caričinom gradu.

Na tom mestu pronađeno je i dosta keramike i metalnih predmeta.

„To znači da je tu postojao život, kratkotrajno, očigledno, ali je izuzetno važno da to možemo najzad da kažemo. Međutim, to je ceo jedan srednjovekovni horizont kojeg nalazimo i na drugim utvrđenjima, poput utvrđenja Zlati i na Hisaru u Leskovcu, na primer, sa novcem iz 12. veka“, dodaje Ivanišević.

Priča da je naučnicima bilo poznato da su u Caričinom gradu „bila neka sporadična naseljavanja“, premda je, prilikom ranijih istraživanja, „pronađen novac iz vremena Stefana Lazarevića, takođe i neki turski novac“.

„Ipak, to nije značilo da se u Caričinom gradu odvijao i svakodnevni život. To su verovatno bili ljudi koji su ovde dolazili i vadili građevinski materijal. Svako je prolazio i obilazio Caričnin grad kao što i mi danas to činimo, ali prvi put vidimo da smo, zaista, imali naseljevanje i naseobinski sloj“, zaključuje Ivanišević.

Istraživanja tog srednjovekovnog naselja će biti nastavljena, jer Ivanišević pretpostavlja da se „ono prostire i dalje od Donjeg grada“.

Na listi čekanja UNESKO-a

Caričin grad podigao je car Justinijan Prvi u ataru opštine Lebane, 530. godine nove ere, a život u njemu ugašen je, naglo, 85 godina kasnije. Predstavlja jedinstveno arheološko nalazište iz ranovizantijskog perioda, jer se na samo pola metra ispod površine nalazi netaknut grad. Iskopavanja u njemu traju od 1.912. godine, sa prekidima tokom ratova, a lokalitetetom, koji se nalazi na listi čekanja UNESKO-a, gazduje Narodni muzej iz Leskovca. Grad je podignut, kako se veruje, u blizini rodnog mesta Justinijana, budući da je nedaleko od njega pronađena rimska naseobina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari