U centru Novog Sada tezga na koji se prodaju suveniri sa likom Putina i simbolom "Z": Iz Uprave za komunalne poslove kažu da su kosmopolitski grad 1Foto: A. L./Danas

„Festival ruskog narodnog stvaralaštva“ u Novom Sadu je zapravo kućica na Trgu slobode na kojoj se prodaju suveniri sa motivima Rusije, među kojima su i šolje sa likom predsednika Vladimira Putina ili majice sa simbolom „Z“.

Tu su još i razne šubare, babuške, motivi SSSR, ruske zastave, marame, čarape i sve ono što bi naš narod poprilično površno trebalo da asocira na ovu zemlju.

Radnici na tezgi nisu raposloženi za razgovor, a kako je Uprava za komunalne poslove odgovorila portalu 021.rs, odobrenje za zauzimanje javne površine za postavljanje drvene kućice je dato do 12. juna.

Povod je održavanje manifestacije „Festival ruskog narodnog stvaralaštva“ – izložbe dekorativne i primenjene umetnosti, stvaralaštva i zanata iz Rusije, sa posebnim akcentom na tradicionalne ruske babuške.

U centru Novog Sada tezga na koji se prodaju suveniri sa likom Putina i simbolom "Z": Iz Uprave za komunalne poslove kažu da su kosmopolitski grad 2
Foto: A. L./Danas

Dozvolu za ovo zauzeće javne površine dobilo je Udruženje za očuvanje tradicije, zanatstva i umetnosti „Nasleđe“ iz Beograda.

U ovoj Upravi su na pitanje da li su proveravali šta će se prodavati na tezgama, poput šolja, kačketa i majica sa slovom „Z“, koje je postalo simbol napada Rusije na Ukrajinu odgovorili da je, „Novi Sad kosmopolitski grad i nikada nije sprečavao promociju narodnog stvaralaštva pripadnika bilo koje nacije“.

Petar Nikitin iz Ruskog demokratskog društva kaže da ono što nalazi na ovoj tezgi nema veze sa ruskim narodom i koliko je video iza svega stoji srpska organizacija.

„Mnogo toga što se predstavlja kao neko nasleđe ruskog naroda u Srbiji često je parodija na stvarnu rusku narodnu umetnost. Slovo „Z“ nema veze sa ruskom narodnom umetnosti, u Rusiji se koristi ćirilica i to slovo ne postoji u našoj azbuci. Putin je čovek koji odavno nema veze sa ruskim narodom, jer je uzurpirao vlast i nelegalno se nalazi na mestu predsednika, ukinuo je izbore, a svoje političke konkurente ubija ili trpa u zatvor“, rekao je Nikitin.

Kako dodaje, slovo „Z“ je u ovom trenutnku znak mržnje, jer se pod tim simbolom vodi rat protiv Rusima bratskog naroda, Ukrajinaca.

„Rusi koji žive u Srbiji i koji su bili primorani da napuste svoju zemlju zbog Putina i tog slova, uvređeni su. Vidim da se ljudi žale na društvenim mrežama i pitaju se da li postoji način da se to zabrani. To vređa ruski i ukrajinski narod i predstavlja veliku obmanu sprskog naroda, jer nema nikave veze sa kulturom“, nastavio je Nikitin.

Kako ističe, isto kakav odnos ima kukasti krst sa nemačkom kulturom, tako i slovo „Z“ ima sa ruskom.

Umesto oduzimanja titule počasnog građanina Putin ispred Gradske kuće

Deo opozicije je još u krajem prošle godine zatražio od novosadskih vlasti da Vladimiru Putinu ukinu status počasnog građanina Novog Sada.

Akcija progresivne Vojvodine, Pokret slobodnih građana, Rusko demokratsko društvo i Slobodarski savez slobodne Srbije – Grupa Oktobar, uručili su 28. decembra, predsednici Skupštine grada Jeleni Marinković Radomirović zahtev da se Putinu oduzme ovaj status.

U centru Novog Sada tezga na koji se prodaju suveniri sa likom Putina i simbolom "Z": Iz Uprave za komunalne poslove kažu da su kosmopolitski grad 3
Foto: A. L./Danas

Od tada do danas novosadska vlast nije se zvanično oglasila povodom ove inicijative, ali je kao što vidimo, dozvolila da se majice i suveniri sa likom Putina prodaju ispred Gradske kuće.

Odluka o tome da Putin postane počasni građanin Novog Sada doneta je dok je gradonačelnica bila Maja Gojković, 2008. godine, tada članica Srpske radikalne stranke.

Povelju koja sleduje počasnom građaninu Putinu, uručio je 2014. godine tadašnji gradonačelnik Miloš Vučević, danas ministar odbrane.

On je u martu ove godine rekao da se o oduzimanju statusa počasnog građanina Putinu, „uopšte ne razmišlja“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari