Građani u stanovima mogu da drže najviše tri mačke i jednog psa, dok u kućama taj broj može da bude veći. Uz to, vlasnici pasa su obavezni da na ulazu u dvorište istaknu natpis „Čuvaj se psa“. Oni koji izvode pse na javne površine moraju da koriste kratke povoce i zaštitnu korpu i da obavezno vode računa o higijeni okoline.

Posebno je precizirano da ukoliko se desi da pas nekoga ugrize, naknadu štete će morati da plati vlasnik psa. Ovo je u najkraćem suština nove opštinske odluke o načinu držanja i zaštiti domaćih životinja i kućnih ljubimaca, koju su nedavno usvojili odbornici SO Šid.

Odlukom se, pored ostalog, predviđa da strogi centar grada i dalje bude zona zabranjena za držanje domaćih životinja, ali ne i kućnih ljubimaca. Precizirano je da se u dozvoljenim zonama u oboru može naći najviše jedan papkar na deset kvadrata, a pet komada živine na kvadratnom metru. Objekti za držanje životinja moraju biti udaljeni od stambenog objekta na istoj parceli i od stambenog objekta na susednoj parceli najmanje 20 metara. Zabranjeno je držati pernatu živinu u objektima kolektivnog stanovanja, na balkonima, u podrumima, na tavanu i u drugim zajedničkim prostorijama.

Kazne do pola miliona

„Primenu ove odluke nadziraće komunalna inspekcija, a za prekršioce su predviđene kazne i do više stotina hiljada dinara. Za građane koji prekrše Odluku kazne se kreću u rasponu od 250 dinara do 25.000 dinara, a za pravna lica od 5.000 pa do 500.000 dinara, u zavisnosti od težine prekršaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari