U Mačvanskom Prnjavoru, prekjuče je u prisustvu prestolonaslednika Aleksandra Karađordjevića, mitropolita srednjozapadnoameričkog Hristofora, vladike šabačkog Lavrentija, predsednika Skupštine opštine Šabac Dušana Radosavljevića kao i većeg broja meštana i gostiju, obeležena stogodišnjica podizanja crkvenog hrama svetog proroka Ilije, 85-godišnjica izgradnje spomen – kosturnice u porti crkve, i osveštan renoviran Dom kulture, izgrađen 1946.

U Mačvanskom Prnjavoru, prekjuče je u prisustvu prestolonaslednika Aleksandra Karađordjevića, mitropolita srednjozapadnoameričkog Hristofora, vladike šabačkog Lavrentija, predsednika Skupštine opštine Šabac Dušana Radosavljevića kao i većeg broja meštana i gostiju, obeležena stogodišnjica podizanja crkvenog hrama svetog proroka Ilije, 85-godišnjica izgradnje spomen – kosturnice u porti crkve, i osveštan renoviran Dom kulture, izgrađen 1946. godine. Dom je u potpunosti rekonstruisan tako da će omogućiti iskazivanje najmodernijih scenskih sadržaja, raspolaže pozorišnom i bioskopskom dvoranom, galerijom i drugim potrebnim prostorom. Ministarstva Republike Srbije, opština Šabac kao i brojni sponzori uložili su oko deset miliona dinara za izvedene radove kao i instalisanje moderne opreme. Posle dužeg vremana to je prva veća investicija ovakve vrste na seoskom području, dok je većina domova kulture u šabačkoj opštini zapuštena.
Prnjavor je u istoriji zabeležen kao varoš u kojoj su se desila nezapamćena zverstva austrougarske soldateske u Prvom svetskom ratu, a o tim zločinama svetu je svedočio dr Arčibald Rajs. Tek šezdesetih godina prošlog veka Prnjavor je uspeo da dostigne broj stanovnika koji je imao pre Prvog svetskog rata. Ovde je započet i veliki spomen – kompleks koji opominje da se takva zverstva nikad ne zaborave. Sredinom devedesetih godina u porti prnjavorske crkve podignuti su spomenici kralju Aleksandru Karađorđeviću i dr Arčibaldu Rajsu, kao prva takva obeležja posle Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari