Ekipa spasilaca iz Tolmina i Postojne, juče ujutro je uspešno završila akciju spasavanja četvorice čeških speleologa iz Črnelskog brezna na Kaninu u blizini mesta Bovec. Speleolozi su izašli na površinu nepovređeni, ali poprilično iscrpljeni nakon četvorodnevnog boravka u kraškoj jami.

Ekipa spasilaca iz Tolmina i Postojne, juče ujutro je uspešno završila akciju spasavanja četvorice čeških speleologa iz Črnelskog brezna na Kaninu u blizini mesta Bovec. Speleolozi su izašli na površinu nepovređeni, ali poprilično iscrpljeni nakon četvorodnevnog boravka u kraškoj jami. Potraga za češkim speleolozima je počela u sredu, pošto se nisu u najavljeno vreme vratili iz više od hiljadu metara duboke jame, a završena je u sredu oko jedan sat posle ponoći, kada je stigla vest da se spasilačka ekipa na dubini od 400 metara srela sa četvoricom traženih. Uzrok zakašnjenja čeških speleologa su bile obilne padavine, koje su na 600 metara dubine stvorile neprolazni sifon, koji je postao prolazan tek nakon povlačenja vode. Črnelsko brezno je već poznato po nesreći u januaru 1990. godine kada je italijanskom speleologu kamen pao na ruku. U toku njegovog spasavanja dogodila se još jedna nesreća, kada je kamen u padu teško povredio jednog od spasilaca, koji je u toku transporta umro.
Inđija – Deo pogona fabrike plastike „Tehnoeksport“ u Inđiji izgoreo je juče u požaru. Kako „Danas“ nezvanično saznaje, u požaru nije bilo povređenih, a kolika je materijalna šteta još se utvrđuje. Vatrogasne ekipe su uspele da lokalizuju požar, svi zaposleni su blagovremeno evakuisani, a još uvek se ne zna šta je uzrok požara. Inače, fabrika plastike „Tehnoeksport“ je vlasništvo inđijskog preduzetnika Milana Tomaša.
Beograd – Osam pripadnica Nort Soto plemena u Južnoj Africi preći će u pravoslavnu veru na sabornom krštenju u hramu Svetog Tome u Johanesburgu, jedinoj bogomolji Srpske crkve na afričkom kontinentu, saopštio je jeromonah Pantelejmon Jovanović (34), već pet godina starešina srpske crkve na jugu Afrike. Svetoj tajni krštenja u nedelju će pristupiti Džojs Refilve Afane (41), Margaret Tlu Mfela (36), Melita Mfela (19), Valensija Semenija (13), Nerija Mfela (10), Moja Johana Mfela (10), Kvapile Sofije Afane (8) i Kabela Tabita Mfela (7).
Velika Plana – Dva mladića utopila su se u veštačkom jezeru u ataru sela Miloševac, rekao je juče agenciji Beta istražni sudija Mirko Šakić. Prema njegovim rečima, nesrećnim slučajem juče su se udavili Tomislav T.(17) i Đorđe S. (15) obojica iz Krnjeva. Mladići su sa još nekoliko drugova došli iz Krnjeva u Miloševac na kupanje. Kada je jedan od mladića počeo da se davi iz vode ga je spasao Đorđe S. Nešto kasnije počeo je da se davi i Tomislav T, kojeg je takođe pokušao da spase Đorđe S, ali su se obojica udavila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari