U EU najviše samohranih roditelja u Švedskoj, najmanje u Hrvatskoj 1Foto: Pixabay/Marcinjozwiak

Prošla godina bila je izazovna usled pandemije virusa korona za mnoge roditelje koji su zaposleni. Usklađivanje radnih i porodičnih obaveza bilo je posebno teško za roditelje sa malom decom.

Povodom Svetskog dana roditelja, Eurostat je objavio izveštaj o domaćinstvima u EU sa samohranim roditeljima.

Među zemljama za koje su objavljeni podaci, našla se i Srbija, pa je tako objavljen podatak da je tokom 2020. godine zabeleženo 2,3 miliona domaćinstava u našoj zemlji.

Od pomenutog broja, više od trećine domaćinstava (više od 36 odsto) imala su decu koja žive sa njima.

Oko 5,4 odsto domaćinstava sa decom u Srbiji (nešto više od 45.000) činile su porodice sa samohranim roditeljima, što je oko 1,9 odsto ukupnog broja domaćinstava.

Godine 2020. u Evropskoj uniji (EU) bilo je 195,4 miliona domaćinstava. Gotovo trećina ovih domaćinstava (29 odsto) imala je decu koja žive sa njima.

Otprilike 14 odsto domaćinstava sa decom (7,8 miliona domaćinstava) sastojalo se od samohranih roditelja, što je činilo četiri odsto ukupnog broja domaćinstava.

U EU najviše samohranih roditelja u Švedskoj, najmanje u Hrvatskoj 2
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Udeo domaćinstava sa samohranim roditeljima se u velikoj meri razlikuje među zemljama

Udeo samohranih roditelja znatno se razlikovao od zemlje do zemlje. Gledajući udeo domaćinstava sa samohranim roditeljima među svim domaćinstvima sa decom, šest zemalja beleži udeo od preko 20 odsto svih domaćinstava sa decom: Švedska (34 odsto), Danska (29 odsto), Estonija (28 odsto), Letonija i Litvanija (obe 25 odsto) i Francuska (21 odsto).

Suprotno tome, najniži udeo zabeležen je u Hrvatskoj (pet odsto), Rumuniji (sedam odsto) i Finskoj (osam odsto), dok su Grčka, Slovačka, Malta, Poljska, Španija i Slovenija zabeležile devet odsto.

U EU najviše samohranih roditelja u Švedskoj, najmanje u Hrvatskoj 3
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.