U Gornjem Milanovcu uvedene restrikcije vode, u Lučanima apeluju da je racionalno troše 1Foto: Pixabay/ Michael Gaida

U Gornjem Milanovcu uvedene su restrikcije vode, a u Lučanima je upućen apel građanima da vodu racionalno troše kako ne bi bile uvedene restrikcije, saopštile su danas opštinske uprave.

„Pošto molbe Javnog komunalnog preduzeća za racionalno trošenje vode nisu donele očekivane rezultate, a usled loše hidrološke situacije i smanjenja isporuke vode sa regionalnog vodosistema ‘Rzav’ iz Arilja, došlo je do ugrožavanja sistema vodosnabdevanja“, navodi se u saopštenju opštinske uprave Gornjeg Milanovca.

U okviru restrikcije u Gornjem Milanovcu, zabranjeno je korišćenje vode iz gradskog vodovoda za pranje ulica, trotoara, automobila, zalivanje bašta, dvorišta i zasada voća i povrća.

Kako su najavili, restrikcije vode u Gornjem Milanovcu trajaće sve do poboljšanja hidrometeoroloških uslova.

Opštinska uprava će u narednom periodu sprovoditi kontrolu primene mera restrikcije i kažanjavati građane koji se ne budu pridržavali mera.

Štab za vanredne situacije opštine Lučani apelovao je na građane da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i niskog vodostaja reke Rzav, sa koje se snabdevaju vodom, isključivo je koriste za piće, sanitarne potrebe i kuvanje, kako ne bi došlo do višečasovnih restrikcija.

„U Javnom komunalnom preduzeću ‘Komunalac Lučani’ zabeležena je enormna potrošnja i nagli skok neracionalnog trošenja vode za piće. Bazeni za vodu su na minimumu. Ukoliko se ovakav trend nerazumne potrošnje nastavi, narednih dana Lučani neće imati vode“, navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije u Lučanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari