Islamisti iz Malija zapretili su juče da će napasti „srce Francuske“, pošto njihove položaje od petka bombarduju francuske trupe. „Francuska je napala islam. Mi ćemo napasti srce Francuske. U ime Alaha, mi ćemo napasti srce Francuske. Svugde. U Bamaku, u Africi i u Evropi“, rekao je agenciji Frans pres predstavnik Pokreta za jedinstvo džihada u Zapadnoj Africi Abu Dardar, prenela je Beta.


Stav Pokreta potvrdio je još jedan njegov predstavnik. „Francuska je otvorila vrata pakla za sve Francuze. Upala je u zamku koja je mnogo opasnija od Iraka, Avganistana ili Somalije“, izjavio je Umar Old Hamaha za radio Evropu 1, izvestio je Bi-Bi-Si.

Islamisti su juče tokom kontranapada zauzeli grad Djabali na 400 kilometara od prestonice Bamako, koji je bio pod kontrolom vlade, što je potvrdio i francuski ministar odbrane Žan Iv le Drijan. On je međutim naglasio da francuska ofanziva „napreduje“. „Stvari se razvijaju u skladu s našim očekivanjima. Napredovanje pobunjenika na istoku Malija je stopirano. Grad Kona je napušten. U toku je povlačenje terorističkih grupa“, rekao je Le Drijan i dodao da su napadi u Gaou prethodnog dana prisilili pobunjenike na povlačenje.

On je, međutim, priznao da francuske snage imaju teškoće u sukobima s dobro naoružanim pobunjenicima u zapadnim oblastima. „Situacija na zapadu je teška jer smo tamo naišli na ekstremiste s teškim naoružanjem“, izjavio je Le Drijan.

Francuski ratni avioni su u nedelju gađali pozicije pobunjenika u blizini Djabalija, u kojem je smeštena glavna vojna baza Malija. Islamisti su u nedelju uveče započeli kontranapad. „Zauzeli su Djabali nakon žestokih borbi i otpora koji je pružila vojska Malija, koja u tom trenutku nije uspela da ih natera na povlačenje“, rekao je francuski ministar odbrane.

Prema rečima jednog stanovnika grada, ekstremisti su počeli da ulaze u grad u nedelju uveče, pošto su u malim grupama prešli reku. Izvor blizak malijskoj vojsci rekao je da su pobunjenici došli iz pogranične oblasti s Mauritanijom pošto su ih napali francuski avioni.

U noći između nedelje i ponedeljka tokom napada francuskih trupa iz vazduha na grad Gao u severnom delu Malija poginulo je više od 60 islamista, potvrdile su francuske službe bezbednosti. Velika Britanija je saopštila da na zahtev Francuske u pomoć šalje svoje vazduhoplovstvo.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je u petak odobrio vazdušne napade u Maliju, pošto su prethodnog dana islamisti, koji kontrolišu sever zemlje, krenuli u ofanzivu ka jugu i zauzeli grad Kona. Francuske trupe su u petak zaustavile napredovanje islamista ka centralnom delu zemlje, a u nedelju su bombardovale njihove položaje u gradovima Gao i Kidal.

Od petka u Maliju je ubijeno najmanje 11 malijskih vojnika i francuski pilot helikoptera, kao i više od sto ekstremista. Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabius rekao je da se dužina francuskog angažmana u Maliju može meriti u nedeljama, te je odbacio svaku paralelu s produžetkom misije Zapada u Avganistanu. „Kasnije možemo da se vratimo kao pojačanje, ali nemamo nameru da ovde zauvek ostanemo“, rekao je Fabius. Francuska je poslala 550 vojnika u grad Mopti i Bamako. Islamistički pobunjenici su iskoristili haos nastao posle državnog udara u martu prošle godine i zauzeli severni deo zemlje, a vojska se pred pobunjenicima bez borbe povlačila ka jugu.

Umro vojnik u Somaliji

Mogadiš – Francuski vojnik za kojeg su islamski pobunjenici Šababi u Somaliji rekli da je ranjen i uhvaćen tokom bombardovanja francuskih komandosa u subotu, juče je umro, izjavio je portparol pobunjenika, prenosi Beta, Francuska vojna operacija pokrenuta u petak uveče da bi se oslobodio francuski talac u rukama Šababa od jula 2009. godine, bila je neuspešna. Drugi francuski vojnik je ubijen. SAD su saopštile da su dale „ograničenu tehničku podršku“ francuskim snagama prilikom velikog bombardovanja u subotu u Somaliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari