U KBC "Bežanijska kosa" veštačka pluća spasila mladića obolelog od kovida 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

U Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“ stavljen je prvi kovid pozitivni pacijent na aparat koji menja pluća i to je bila jedina opcija, jer pacijent više nije reagovao ni na jedan vid lečenja, preneo je danas RTS.

Pacijent ima 31 godinu i nije vakcinisan. Pozitivan je 28 dana, a u toj ustanovi je 12 dana.

Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković rekla je za RTS da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

„Pre nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mere lečenja, da nađemo neko rešenje jer je išao negativan sled događaja, loša reakcija na respirator“, rekla je Zdravković.

Ona je navela da je suština tog aparata je da menja pluća dok se ona sama ne zaleče, jer je, kako kaže, kod onih pacijenta kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida, veoma bitno naći novi vid ventilacije.

„To je najmoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da menje i srce i pluća, može samo ili jedno ili drugo“, objasnila je Marija Zdravković i dodala da je
vreme oporavka pacijenta individualno, a procenjuje se na dve do četiri nedelje.

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uključen pacijentu u KBC „Bežanijska kosa“, a pre toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti „Sremska Kamenica“.

„Ovu metodu lečenja smo sada uveli u redovnu proceduru“, rekla je Marija Zdravković.

U KBC „Bežanijska kosa“ trenutno se nalazi 226 pacijenta, od kojih je 10 odsto u veoma teškom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari