U KC Kragujevac 315 pacijenata na kiseoniku, 56 na intenzivnoj nezi 1Foto: Milan Nikić

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović kazao je danas da je u tom kliničkom centru hospitalizovano 315 pacijenata koji su „praktično svi na kiseoniku“, dok je njih 56 na intenzivnoj nezi i respiratorima ili na drugim vrstama aparata.

„U KC su pacijenti sa najtežom kliničkom slikom. Oni koji su sa lakšom kliničkom slikom leče se putem dnevne bolnice naše Infektivne klinike i njih ima puno. Kada bi i njih sabrali, svakako da bi brojka od 315 bila kud i kamo veća“, rekao je Sazdanović na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije.

Kako je ocenio, situacija u KC je stabilna već nekoliko nedelja iako je „trpeo ogroman udar budući da je Kragujevac jedno od žarišta u Srbiji“.

Sazdanović je rekao da ne očekuje poboljšanje iako su brojke na papiru manje i dodao da je KC spreman da reaguje i sa promenom situacije.

Prema njegovim rečima, u kragujevački KC je u poslednjih mesec dana, preko Ministarstva zdravlja, stiglo 15 respiratora sa „haj floom“.

Dodao je da se završava uvođenje 220 novih kiseoničnih mesta, pa će ih u KC biti 490.

Sazdanović je naveo da je u KC u kovid sistemu 12 klinika i da je u njima angažovano 854 zaposlenih.

Ostale klinike su raseljene, a svi ne-kovid pacijenti su smešteni od hirurškog bloka na drugom spratu sve do sedmog.

On je rekao da trpe svi pacijenti a pre svega pacijenti sa hroničnim nezaraznim bolestima, odnosno kardiovaskularni i cerebrovaskularni pacijenti.

Sazdanović je rekao da su do pre deset dana operisani onkološki pacijenti, ali su u KC bili prisiljeni da privremeno zaustave taj program, pošto je većina anesteziologa angažovana u tri „ogromne“ intenzivne nege.

Prema njegovim rečima, planira se nastavak operacija onkoloških pacijenata posle Božića.

„S druge strane redovno rade onkologija, hemioterepija i radioterapija, mašine za zračenje, a ima  i lekova“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari