U Kikindi urađeno 99 biopsija grlića materice, u Zrenjaninu skrining daje rezultate 1Foto: Shutterstock/Albina Gavrilovic

Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kikindske bolnice, tokom prethodne godine, urađeno je 99 biopsija grlića materice, saopšteno je povodom nedelje brobre protiv karcinoma grlića materice.

Prema rečima načelnice ovog odeljenja dr Branislave Davidović, patohistološki rezultati pokazali su 24 premaligne promene, dok je otkriveno devet karcinoma grlića materice,

„Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena između 35. i 50. godine života: To ne znači da se bolest ne otkriva kod mlađih, ali i starijih žena.

Najznačajnije je da se otkrije u asimptomatskom obliku. To znači da su preventivni ginekološki pregledi i Papanikolau test, jednom godišnje, izuzetno važni“ poručila je dr Davidović.

Kada je reč o području Zrenjanina, prema podacima Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u proteklih devet godina kod 40 žena je u Ženskom dispanzeru otkriven karcinom grlića, a kod 283 žene su otkrivene premaligne promene koje su uspešno otkolonjene konizacijom grlića.

„Na području Zrenjanina ima ukupno 30.852 žena starosti između 25 i 64 godine. Planom za ovu godinu treba da bude obuhvaćeno ukupno 9.076 žena organizovanim skriningom. Osim redovnih preventivnih pregleda, značajnu ulogu ima HPV vakcinacija dece u dobi od 9 do 19 godine, pre stupanja u seksualne odnose. Do sada je u zrenjaninskom Domu zdravlja vakcinisano 189 dece u dobi od 9 do 14 godina i 124 deteta uzrasta od 15 do 19 godina“, navodi specijalista ginekologije i akušerstva dr Dragan Ilić, načelnik ginekološke službe Doma zdravlja Zrenjanin.

Kako kaže, u Srbiji je standardizovana stopa incidence obolevanja od raka grlića materice 22 na 100.000 žena a stopa mortaliteta je oko sedam na 100.000 žena.

Ako se te stope prilagode populaciji žena u Zrenjaninu, godišnje oboli deset žena, a umru tri do četiri od posledica bolesti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari