Tradicionalna manifestacija „Dani Đure Jakšića – Liparske večeri“, koja se više od pet decenija organizuje u čast pesnika, pripovedača, slikara i rodoljuba Đure Jakšića, otvorena je u Domu kulture u Srpskoj Crnji, u Jakšićevom rodnom mestu.


U okviru manifestacije, na svečanoj akademiji, pesniku iz Novog Pazara Enesu Haliloviću uručena je prestižna nagrada „Đura Jakšić“ za knjigu poezije „Pesme iz bolesti i zdravlja“, koja je odlukom žirija proglašena za najbolju u 2011. godini.

Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić rekavši da je pesnik Đura Jakšić rođen i živeo u burnim vremenima, te da je bio burnog temperamenta i burnog umetničkog gesta.

– Ta bura na zemlji, oličena u Đuri Jakšiću izgleda još uvek traje i „Liparske večeri“ su oblik sećanja na njega i poštovanja njegove umetnosti, ali istovremeno i inspiracija za nove umetnike, koji kroz pesničku nagradu ostavljaju trag u našoj savremenosti – rekao je Milorad Đurić i dodao da je veoma važno da negujemo sećanje na naše velike ličnosti iz kulturne istorije, jer ih time poštujemo, ali i izgrađujemo sopstveno samopoštovanje.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu za poetsko stvaralaštvo „Đura Jakšić“ bilo je tridesetak zbirki, a u uži izbor su ušli Dejan Aleksić, Zoran Đerić, Vladimir Kopicl, Radivoj Šajtinac i Momčilo Bakrač. Većinom glasova nagrada je pripala Enesu Haliloviću za knjigu „Pesme iz bolesti i zdravlja“ koju je objavio beogradski izdavač „Konras“.

Prema rečima predsednika žirija Vladimira Arsenića poetska produkcija u 2011. godini je bila na izuzetno visokom nivou, a zbirka „Pesme iz bolesti i zdravlja“ svojim kvalitetom neznatno, ali dovoljno, nadvisuje ostvarenja iz užeg izbora, te je ovogodišnjem dobitniku nagrada dodeljena kao prvom među jednakima.

U svečanom delu programa ovogodišnjih „Liparskih večeri“ nastupili su Kamerni orkestar iz Zrenjanina i plesni sastav „Ideali“ iz Srpske Crnje. Svečanoj akademiji prethodilo je okupljanje meštana i gostiju pod lipama, u dvorištu rodne kuće Đure Jakšića, u kojoj će biti otvorena izložba slika Danijela Babića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari