U Kragujevcu nedostaje vakcina Sputnjik V kao treća doza, pa se mnogi opredeljuju za Fajzer 1Foto: Z. S. M.

Na vakcinalnom punktu u Kragujevcu nema  vakcine „Sputnjik“ koja bi se se davala građanima kao treća doza, pa se mnogi opredeljuju da umesto nje prime „Fajzer“ kao buster dozu, rečeno je danas Beti u Domu zdravlja.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović je rekla da se normalizacija snabdevanja vakcinom „Sputnjik V“ za buster dozu očekuje za dve sedmice.

Ona je rekla  da ruske vakcine ima dovoljno za prvu dozu za građane koji su zakazali imunizaciju, kao i za revakcinaciju.

Petrović je objasnila da se kao buster doza ruske vakcine  daje  prva doza tog cepiva.

Kako prenosi portal Glas Šumadije , do sada je trećom dozom imunizovano 18.217 građana Kragujevca odnosno 10,31 posto od ukupne populacije.

Najveći broj se odlučio se za „sinofarm“ -11.714, potom „fajzer“ -4.923, a „Sputnjik“ je kao treću dozu  primilo 1.576 ljudi.

Cepivo „Astrazeneka“ kao buster dozu primilo je osmoro Kragujevčana.

Trenutno se na vakcinalnim punktovima u Kragujevcu i na dnevnom nivou imunizuje oko  100 osoba prvom i isto toliko drugom dozom, dok treću primi njih od 500 i do 700.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu je potvrđeno 279 novih slučajeva infekcije od ukupno 441 novozaraženih u Šumadijskom okrugu .

U Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu na lečenju je 269 kovid pacijenata od kojih je 19  na respiratorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari