U Kragujevcu održana radionica o ženskom preduzetništvu: Žene su uspešniji preduzetnici od muškaraca 1Foto: Grad Kragujevac

U Kragujevcu je danas održana radionica “Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou” čiji je cilj podsticanje ženskog preduzetništva.

Ovaj projekat bi trebalo da omogući saznanja šta je to što još može da se učini kako bi se ženama preduzetnicama dodatno pomoglo.

Grad Kragujevac je, po rečima Dejana Ružića, načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije, u 2022. godini podržao 55 žene preduzetnica, za šta je iz budžeta grada izdvojeno 12 miliona dinara.

– U svim našim programima insistiramo na rodnoj ravnopravnosti, a praksa je pokazala da su žene uspešnije u održivosti biznisa, odnosno preduzetničkog posla. Procenat održivosti poslovanja žena preduzetnica je viši nego kod muškaraca i iznosi 68 odsto, istakao je Ružić.

Da su žene uspešne preduzetnice pokazuje i činjenica da su se tri dame iz Kragujevca ove godine našle među 100 najboljih žena preduzetnica u Srbiji.

Jedna od njih je Suzana Gorjanac, vlasnica tkačke radionice „Etno stil Gorjanac“, koja se bavi ručnim tkanjem i promovisanjem starih zanata.

– Svaki vid podrške je značajan s obzirom na to da se bavim nekomercijalnim zanimanjem. Podrška u vidu subvencija, ali i u vidu radionica i razgovora nam mnogo znači, rekla je Gorjanac.

Žena preduzetnica u Kragujevcu ima nešto više od 2.700, što čini odsto u odnosu na ukupan broj preduzetnika. To je za osam odsto više u odnosu na republički prosek koji iznosi 24 odsto.

Najveći procenat radi u uslužnim delatnostima, kao što su nega i rekreacija (74 odsto), zatim u oblasti intelektualnih usluga, agencije za konsalting, prevodioci, poreski savetnici (61), dok su ravnopravne sa muškarcima u oblasti zdravstva (51) i obrazovanja i vaspitanja (50 odsto).

Program „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou’’, sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena i ženskog preduzetništva finansira Vlada Švedske, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština i Grad Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari