Kraljevo: Protest zbog neravnomerne podele budžetskih sredstava medijima 1Foto: Zoran Nikolič

„Možda nas, večeras, ima malo. Možda, zato što nismo došli autobusima. Možda nas, večeras, ima malo jer nemamo budžete da plaćamo sedviče.

Ali, znajte vi koji ste imali hrabrosti da večeras dođete na ovaj skup i vi dragi sugrađani što večeras, sedite po kafićima i vi gospodo iz Gradskog veća što nas gledate sa terase na vrhu hotela i soli je malo al zasoli.

Put uvek počinje prvim korakom. Večeras ga činimo, a vidimo se ponovo, iduće srede na istom mestu i u isto vreme. I da vas podsetim i 1996 godine, u novembru, na prvim,tadašnjim, protestima nije bilo više građana nego što nas ima večeras a završlo se kako se završilo u februaru 1997. sa desetinama hiljada Kraljevčana oslobođenih straha“.

Ovim rečima Narodnog poslanika dr Dragana Vesovića iz Kraljeva, iz poslaničke grupe „Dveri“, završen je skup u organizaciji 13 opozicionih stranaka iz Kraljeva.

Skup na Trgu Srpskih Ratnika kraj popularnog „Milutina“, kome je po procenama prisutnih izveštača, prisustvovalo oko 300 Kraljevčana počeo je obraćanjem Ivana Matovića šefa odborničke grupe „Starosedeoci Kraljeva“ u Skupštini grada Kraljeva.

On je podsetio da je povod za održavanje protetnog skupa odluka Gradskog veća o raspodeli novca za sufinasiranje medijskih projekata kojom je Televizija Kraljevo, koja slovi za mediji blizak kraljevačkim naprednjacima dato blizu devet milona dinara od ukupno 14,5 milona dinara namenjenih medijama.

Istom odlukom Gradskog veća, koje uzgred budi rečeno i ne bi trebalo da učestvuje u procesu raspodele sredstava medijima, druge dve lokalne televizije KaTV i televizija „Melos“ dobile su po sto hiljada dinara.

Kako su ove dve televizije u svom izveštavanju imale prostora i sluha za kritičku reč opozicije to je ovakva odluka od strane organizatora protesta, ali i od strane većine registrovanih medija u gradu na Ibru, protumačena kao vid ekonomskog pritiska na lokalne medije koji gaje kritički stav prema vlasti koju čini koalicija SNS-SPS.

U istom tonu uz upozorenje da se gušenjem medija koji imaju kritički stav prema vlasti uveliko trasira put za četvrti vid totalitarizma na ovim prostorima, a to je primitivizam, koji nam dolazi posle fašizma-boljševizma i totalitarizma Slavko Janošević vlasnik i urednik KaTVje zaključio:

Bez slobodnih medija ,nema slobodnih izbora. Nemamo li to dvoje džaba nam sve“.

Ako je raspodela budžetskih sredstava medijima bila okidač za proteste to po rečima organizatora, a i večerašnjih govornika na protestnom skupu nije i jedini razlog.

Izneto je niz primera netransparentne raspodele budžetskih sredstava, udruženjima građana,sportskim klubovima ali i subvencija za javni prevoz.

Tako je po rečima Vladete Despotovića, bivšeg radnika „Autotransporta“, koje je nekada pružalo uslugu javnog prevoza, ovo preduzeće lošim odlukama gradske vlasti, najpre dovedeno do propasti a potom je njegova velika imovina, kroz dve prodaje jedne u privatizaciji i druge iz stečaja, raskrčmljna budzašto a radnicima su ostale neisplaćene zarade i druga primanja.

Skup na kome su večeras, govorili još i dr LJubiša Jovašević ispred Pokreta za Kraljevo i Zorica Stamenković, predsednica Foruma žena GO DS je završen šetnjom gradskom promenadom kako bi  rečeno je, ohrabrili one koji su večeras,odabrali kafiće umesto protesta, da im se iduće srede pridruže.

Organizatori protesta

Među trinaest opozicionih stranaka koje su organizovali večerašnji protest su Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Udruženje Starosedeoci Kraljeva i okoline, Pokret za Kraljevo, Srpska sloga, Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Nova Srbija, Dosta je bilo, Zdrava Srbija i udruženje Otpisani 2014.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari