U Kruševcu danas počinje proslava Vidovdana 1Foto: Stanislav Milojković (Arhiva)

Proslava sutrašnjeg praznika, Vidovdana, u Kruševcu za koji je to i Dan grada, a ove godine se navršava šest i po vekova od njegovog osnivanja, počinje „bdenijem“ u Crkvi Lazarici u 17.00 sati, a nastavlja se večeras svečanošću u Kruševačkom pozorištu.

Na Svečanoj akademiji biće uručene „Zahvalnice grada Kruševca“, novo priznanje povodom gradskog jubileja. Na spisku dobitnika su 102 imena pojedinaca, ustanova, organizacija koje su doprinele razvoju grada. Gotovo polovina priznanje dodeljena je posthumno.

Sutra, na Vidovdan, u Kruševcu ujutro najpe počinje liturgija u Crkvi Lazarici, slede litija i pomen kod Spomenika kosovskim junacima.

Predstavnici uprave grada rano ujutro položiće vence pred nekoliko spomenika, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 09.00 na Spomenik kosovskim junacima.

U Kruševcu će sutra u 9:30 sati početi posebna sednica Vlade Srbije, kojoj će prisustvovati Vučić.

Predsednik Srbije potom će posetiti renovirani Dijagnostički centar, a premijerka Ana Brnabić „Biznis inkubator centar“ gde će biti prezentacija projekta dogradnje i opremanja Regionalnog industrijskog tehnološkog parka. Ministri će posetiti ustanove iz svojih resora, otvaraće rekonstruisane objekte i proglasiti početak radova na budućim.

U Kruševcu je povodom gradskog jubileja u naselju Stari aerodrom postavljen novi Spomenik knezu Lazaru koji će biti otkriven sutra u 14.00 sati.

Po podacima Gradske uprave, za izgradnju „Lazarevog parka“ i postavljanje spomenika iz budžeta Grada je dato 47 miliona dinara, a donatori su dali još 15 miliona. Statua kneza Lazara – autorsko delo Borisa Stajkovca i Toma Komatine, visoka je ćetiri metra, a postament je visok 10 metara.

Za 18.30 sati zakazana je svečana sednica Skupštine grada kada će Vidovdanska nagrada, najviše priznanje koje Kruševac dodeljuje povodom svog praznika, biti uručena premijerki Ani Brnabić.

U 21.00 sat na platou ispred Kuće Simića biće izvedena prva srpska opera „Na uranku“.

U Kruševcu su tokom prethodnih mesec dana priređeni kulturni, umetnički i sportski programi posvećeni gradskom jubileju.

Tokom radova koji su trajali deset meseci, rekonstruisan je centralni gradski Trg kosovskih junaka, za šta je, po podacima Gradske uprave, iz budžeta Grada potrošeno 490 miliona dinara, sa PDV-om. Rekonstruisana je saobraćajnica, pešačke površine Trga, instalacije, uvedene biciklističke staze, izgrađene su dve fontane i rekonstruisana postojeća, ugrađena nova ulična oprema i rasveta.

Nije, međutim, izgrađena planirana podzemna garaža ispod Trga, jer se niko nije javio na poziv za javno-privatno partnerstvo u tom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari