U Loznici nikad manje nezaposlenih, tvrde u Nacionalnoj službi za zapošljavanje 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Interesovanje za programe zapošljavanja u Loznici je veliko, a najviše zahteva podneto je za program samozapošljavanja na koji se prijavilo 241 lice, a odobrena su 184 zahteva, izjavio je direktor filijale u Loznici Zoran Milovanović, za Lozničke Novosti.

„Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nikada nije bilo manje nezaposlenih, ukupno 7.400, od kojih je 312 sprečeno za rad. Bilo je očekivano da će doći do većeg zapošljavanja jer smo imali zahteve velikih kompanija “Mint”, “Adijent” i “Vali”, kaže Milovanović.

Ove kompanije, kao i domaći privrednici, u poslednja dva meseca zaposlili su 784 lica sa evidencije.

Problem je u tome što je polovina od ukupnog broja onih koji se nalaze na evidenciji, starija od 55 godina, dok poslodavci najčešće traže osobe do 50 godina, najčešće tehničke struke.

„Za program samozapošljavanja imali smo i sufinansiranje preko lokalne samouprave, za Loznicu 20 lica, Mali Zvornik 10 i Krupanj 30. Ima dosta zahteva koji su na čekanju, najviše u Loznici, tražićemo dodatna sredstva za taj program i ukoliko se odobre, pristupićemo sklapanju ugovora“, ističe Milanović.

Kaže da se javni radovi sprovode planiranom dinamikom u skladu sa potrebama javnih preduzeća i ustanova, i da su sve subvencije za teže zapošljive realizovane, što je ukupno 85 lica.

„Iz godine u godinu sve je veći broj osoba sa invaliditetom koje uključujemo u programe, a sve je veći i broj trajnijih rešenja zapošljavanja kod ovih osoba koje imaju umanjenu radnu sposobnost“, objašnajva on.

U okviru programa stručne prakse angažovano je 81 lice po redovnom javnom pozivu, 49 lica kroz program sufinansiranja lokalne samouprave a u fazi realizacije je program tehničke podrške koji se, takođe, odvija u saradnji sa lokalnom samoupravom, gde se očekuje uključivanje još 30 lica.

U okviru programa “Moja prva plata”, koji je počeo krajem prošle godine, još uvek se prate efekti.

Oni će, kako kaže Milovanović, biti poznati u septembru.

Lane je po ovom programu pedesetoro mladih ostalo u radnom odnosu.

„Među nezaposlenima se nalazi 1.190 mlađih, što je najmanji broj do sada, što znači da zapošljavanje ide nekim boljim tokom “ smatra Milovanović.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari