U Majdanpeku revakcinisano 36,89 odsto punoletnog stanovništva 1Foto: J. B. K.

Tokom minulog meseca u opštini Majdanpek evidentirana su 33 nova slučaja zaražavanja korona virusom, izlečeno je 56, 13 pacijenata moralo je da bude hospitalizovano u kovid bolnice zbog teže kliničke slike i šest obolelih je preminulo zbog posledica virusne infekcije.

Prvog dana juna bilo je 29 aktivnih slučajeva kovida 19, da bi juče taj broj pao na tri.

Kako Danas saznaje u Domu zdravlja Majdanpek juče su testirane 23 osobe, nijedna nije bila pozitivna na korona virus, dva bolesnika su otpuštena na kućno lečenje, a samo jedan je zbrinut u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi van Majdanpeka.

I juče je jedan pacijent preminuo od posledica korona virusa. Tokom trajanja pandemije, bolesnici iz majdanpečke opštine čije je zdravstveno stanje zahtevalo hospitalizaciju transportovani su na lečenje u zdravstvene ustanove koje su bile u kovid sistemu u Nišu, Beogradu, Sokobanji, Kruševcu.

Sanitetska vozila Doma zdravlja Majdanpek tokom pandemije gotovo stalno su bila na putu.

-U veće zdravstvene centre koji su od Majdanpeka udaljeni oko 200 kilometara, maltene svakodnevno transportovani su pacijenti sa težim oblicima kovid infekcije. Samo u julu je bilo 46 transporta za Klinički centar u Nišu. Osim njih u bolnice van Majdanpeka redovnu su na terapije prevoženi i onkološki pacijenti pa se dešavalo da vozači saniteta na putu budu duže od jedne smene, ali su oni kao i lekari, medicinske sestre, tehničari, naročito oni u kovid ambulantama i hitnoj pomoći radili u interesu pacijenata – kaže direktor Doma zdravlja dr Dragan Fudulović.

On ističe da je zadovoljan kako su svi u vreme kovida bili posvećeni svom poslu i trudili se da svoj posao urade na najbolji mogući način.

U voznom parku ovog Doma zdravlja je sedam saniteta oni su u proseku tokom pandemije, prošli po 200 hiljada kilometara. Voznom parku potrebno je obnavljanje, kaže naš sagovornik, te se majdanpečki Dom zdravlja za pomoć obratio ambasadama i Rudniku bakra Majdanpek, kako bi se dotrajala vozila zamenika novim.

Inače, od 13.500 punoletnih stanovnika opštine Majdnanpek do sada je 36,89 odsto kompletno vakcinisano.

Prema rečima koordinatorke za vakcinisanje Doma zdravlja Beti Janković od početka masovne imunizacije dato je 10.057 doza vakcina protiv korona virusa, prvom dozom imunizovano je 5.144, a revakcinisano je 4.913 građana.

Iz ove zdravstvene ustanove apeluju na nevakcinisane da se vakcinišu i na taj način zaštite i sebe i svoje bližnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari