U nedavnom požaru u Nišu izgorelo sedam firmi, bez posla ostalo 1.500 radnika 1Požar u EI Niš: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je danas da je zbog požara u krugu nekadašnje niške Elektronske industrije bez posla ostalo 1.500 radnika sedam firmi koje danas koriste taj prostor.

Vatra u pogonima EI Niš izbila je 26. novembra oko 5.30 časova, a u iduća dva dana izgorelo je više od 3.000 kvadrata magacinskog, proizvodnog i poslovnog prostora.

Požar nije u potpunosti ugašen ni danas, peti dan od izbijanja.

Sotirovski je prilikom obilaska spaljenih objekata rekla da je važno da je požar ugašen i da je srećom prošao bez povređenih i stradalih radnika i vatrogasaca, ali da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

„Grad će pomoći u okvirima svojih mogućnosti. Predlog postradalih firmi je da ih Grad oslobodi šestomesečnog plaćanja poreza, i to ćemo da rešavamo zajedno sa sa Gradskim većem i lokalnom poreskom administracijom. Pre svega, oslobodićemo ih plaćanja vode koja je utrošena za gašenje požara“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, pored firmi čiji su objekti izgoreli, posledice će osetiti i oko 10.000 radnika u firmama koje su sa njima povezane.

Gradska javno komunalna preduzeća pomoći će u daljem raščišćavanju pogona, dodala je.

Pojedini predstavnici firmi čiji su prostori izgoreli kazali su novinarima da pokušavaju da nađu nove lokacije za rad, ali da je pitanje koliko će u tome uspeti jer su tu „radile specifične firme“.

Prema njihovim rečima, u požaru su uz sedam firmi čiji su prostori izgoreli posledice pretrpele još tri firme.

Oni su kazali da su im stradale i mašine, oprema i repromaterijal u velikoj vrednosti, te da očekuju pomoć države.

Dodali su da za sada imaju imaju „samo dobru volju radnika“ koji žele da nastave da rade.

Uzrok ovog velikog požara se još utvrđuje.

Nezvanični izvori su kazali da je on navodno izbio u magacinu prehrambene firme „Benlian fud“.

Potom se proširio na magacine sa bojama i lakovima, kao i velikim količinama plastičnih kesa, zbog čega je gašenje trajalo duže.

Za sada nema zvanične procene o visini štete, kao ni o tome koliko su požar i dim uticali na zagađenje vazduha u Nišu i okolini.

U krugu Elektronske industrije, u kojoj je svojevremeno radilo oko 15.000 zaposlenih, sada je smešteno oko 170 različitih firmi, sa oko 5000 radnika.

 

Policija: Požar je u fazi likvidacije

U Policijskoj upravi Niš su kazali novinarima da je požar u krugu EI „u fazi likvidacije“ i da će „javnost biti obaveštena“ kada on bude u potpunosti ugašen.

Na terenu su danas tri vatrogasna vozila sa šest pripadnika te službe.

 

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari