U Negotinu od danas radi gradski bazen, u Boru još bez ublažavanja mera 1Bazen u Negotinu Foto: Opština Negotin (negotin.rs)

Negotinci od danas, uz preduzimanje svih epidemioloških mera koje  preporučuju Štab za vanredne situacije Negotin i Zavoda zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar mogu na gradski bazen.

Za kupače ove mere podrazumevaju fizičku distancu u vodi i  van nje, pojačanu higijenu ruku i ličnu higijenu, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima. Tu su naravno pojačana higijena ruku i lična higijena, prolazak kroz dezo bazene i na  ulazima postavljeni dezinfikatore za ruke na bazi alkohola sa pratećim uputstvom.

U preporukama se navodi i da se pod suncobranom mogu da nalaze samo dve osobe osim porodica sa malom decom, a razmak između ležaljki koji zauzimaju jedna ili dve osobe osim porodica sa malom decom moraće da iznosi najmanje dva metra. Timski sportovi u vodi ili na obali koji uključuju bliski kontakt su zabranjeni, dok je broj korisnika ograničen u skladu sa fizičkim merama održavanja distance i boravka na otvorenim bazenima. Hrana u barovima i kafićima može da bude poslužena zapakovana u orginalnim pakovanjima, stolovi u baru moraju da budu na propisanoj distanci i u njima nije dozvoljeno organizovati zabave ili proslave.

Inače, deca do 18 godina mogu besplatno na bazen, a svake srede kupanje će biti besplatno za sve. Cena ulaznice je ostala nepromenjena i iznosi 100 dinara a radno vreme bazena je svakoga dana od 10 do 20 sati, a kao i svake godine o bezbednosti kupača brinuće obučeni spasioci.

Kako je to rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Boru, na teritoriji grada Bora, je zabeleženo 13 novih slučajeva virusa, oporavilo se deset osoba pa je u Boru ukupno 43 osobe pozitivne na virus korona. Novozaraženi pacijenti uglavnom imaju lakšu kliničku sliku i srednje su životne dobi. Kako je na pres konferenciji rekao direktor Opšte bolnice u Boru, dr Goran Joksimovića, žarište ne postoji i radi se o kontaktima osoba kod kojih je prethodno ustanovljeno prisustvo virusa.

-Imamo razloga da budemo umereno spokojni kada je u pitanju epidemiološka situacija u gradu, ali sa akcentom na pridržavanje mera. Poznato je da postoje oscilacije i da ovi rezultati već sutra mogu biti drugačiji – kazao je dr Joksimović dodajući da građani treba da nastave da nose maske i pridržavaju se distance i da od poštovanja preporuka i broja obolelih zavisi i ublažavanje mera u gradu.

Kako se to juče na grudnom odeljenju gradske bolnice nalazi se 14 pacijenata, od kojih je četvoro pozitivno na virus, a za troje se čekaju rezultati briseva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari