U Nikincima obeležen Dan pobede i održana vežba Čelik 2017 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Na poligonu Nikinci završena je vežba „Čelik 2017“, na kojoj je Vojska Srbije prikazala deo svojih operativnih sposobnosti, kao i deo sredstava koja su u razvoju.

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i članovi Vlade.

Pored dejstva tenkova, oklopnih transportera i drugih oružja i oruđa koje je u upotrebi u vojsci, prikazana je i ubojna moć sredstava u razvoju – haubica NORA, rakete „Alas“, sistema višecevnih bacača „Morava“, oklopnih vozila „Miloš“ i „Lazar“.

Izveden je i helikopterski desant pripadnika Vojske Srbije i policijske Specijalne antiterorističke jedinice.

U Nikincima obeležen Dan pobede i održana vežba Čelik 2017 2

Nikolić: Besmrtni heroji Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom Dana pobede i u Spomen knjigu napisao da je Srbija dala ogroman doprinos pobedi nad fašizmom i mnogo žrtava.

„Na današnji dan srušeno je zlo koje je pretilo da uništi čovečanstvo. Srbija je dala ogroman doprinos pobedi nad fašizmom i nažalost, mnogo žrtava“, napisao je Nikolić.

U Nikincima obeležen Dan pobede i održana vežba Čelik 2017 3

„Sve dok nas napadaju, naše majke rađaće heroje. Sve dok postoji Srbija, njeni heroji biće besmrtni“, istakao je Nikolić, prenosi Pink.rs.

Vojna saradnja sa Slovenijom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je u Nikincima, nakon prikaza dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, razgovarao sa ministarkom odbrane Slovenije Andreom Katič o vojno – tehničkoj saradnji dveju zemalja, situaciji u regionu i saradnji u oblasti namenske industrije.

Vučić je zahvalio na učešću slovenačkih vojnika u sastavu KFOR na očuvanju bezbednosti stanovništva na Kosovu i Metohiji. On je izrazio spremnost srpske vojske za učešće u misijama pod okriljem EU i UN, kao i spremnost za saradnju sa slovenačkom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju u oblasti namenske industrije.

„Saradnja naše dve vojske i naša dva ministarstva je više nego dobra“, istakla je Andrea Katič, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dačić: Dan Pobede simbol herojstva

Dan pobede 9. maj ostaće simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svoje zemlje i celi svet od najvećeg zla prošlog veka – fašizma, a građani Srbije s ponosom treba da pamte svoju slavnu antifašističku prošlost, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u čestitki povodom Dana pobede i Dana Evrope.

Dužnost nam je da poštujemo, negujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasleđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. To su bile generacije naših predaka koje su doslovno spasle svet, okončavši rat i postavivši temelje za mir, obezbedivši našu sadašnjost i budućnost, naveo je Dačić.

On je podsetio da je na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, posle tragedije Drugog svetskog rata, započeta izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj i Srbija pripada, i čijem punopravnom članstvu teži.

Danas smo nažalost, svedoci pokušaja relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca, kao i sa povampirenim idejama isključivosti, mržnje i netelorancije, upozorio je Dačić.

Naša je dužnost, dodao je on, da ne dopustimo takve pokušaje izmene istorije i da se suočimo sa svim aktuelnim izazovima koji mogu da dovedu u pitanje ostvarene blagodeti mira.

Moramo ostati posvećeni očuvanju slobode i mira za koje su oni dali živote. Moramo ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta braniti naše zajedničke vrednosti – slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako odnas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama, navodi se u čestitki šefa srpske diplomatije, dostavljenoj iz Ministarstva spoljnih poslova. 

Šutanovac: Večne vrednosti slobode

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac čestitao je danas građanima Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom i poručio da večne vrednosti slobode, ljudskih prava, solidarnosti, ravnopravnosti, antifašizma i demokratije predstavljaju samu srž Evrope, kojoj Srbija teži.

Kroz svoju istoriju, Srbija je uvek bila na pobedničkoj strani, tako i u Drugom svetskom ratu u kome je podnela ogromne žrtve u antifašističkoj borbi.

Dan Pobede je označio potvrdu poraza nedemokratskih, rasističkih i totalitarnih ideologija i postavio temelj za ostvarivanje evropskih vrednosti, ocenio je Šutanovac u pisanoj izjavi.

Zato nas Dan Evrope uvek podseća na velike tekovine borbe protiv fašizma, ali i opominje da samo vrednosti mogu biti odgovor na populizam i mržnju, istakao je on.

Mihajlović: Antifašizam najveća tekovina

Ideje slobode, antifašizma i ideje demokratije, slobode kretanja i ljudskih prava nikad nisu bile potrebnije nego danas kada slavimo pobedu nad fašizmom i ujedinjenu Evropu, ocenila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović povodom Dana pobede.

Srbija se danas seća svih heroja naše zemlje koji su pobedili fašizam, najveće zlo 20. veka, i svih onih koji su svoje živote položili na oltar slobode Srbije kako bismo mi danas živeli u miru, navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović.

Mihajlović je istakla da je antifašistička borba jedna od najvećih vrednosti koje Srbija ima.

To je tekovina koju su nam ostavili naši očevi i dedovi i na nama je da je sačuvamo za našu decu i unuke, posebno u vremenu kada mnogi pokušavaju da izmene tok istorije, ukazala je ona.

Evropski put Srbije najbolji je način za očuvanje onih vrednosti koje su Srbiju uvek svrstavale na stranu pravde i pobede. Svim našim građanima čestitam veliki praznik, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, zaključila je Mihajlović.

Đurić: Uskraćivanje mogućnosti da prisustvujem obeležavanju Dana pobede sraman potez

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je odluka prištinskih vlasti da mu uskrati mogućnost da u Kosovskoj Mitrovici prisustvuje obeležavanju Dana pobede nad fašizmom „sraman potez, kojim je iskazan jasan stav, ne samo prema normalizaciji odnosa, već i prema današnjem prazniku“.

„Samovoljom Prištine zadat je još jedan ozbiljan udarac procesu normalizacije odnosa i nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji stvori multietničko društvo na tradicijima demokratije i antifašizma“, istakao je Đurić u saopštenju.

Dan pobede nad fašizmom je povod da civilizovan svet iskaže svoj otklon od ideologija mržnje i zla, a oni koji to danas sprečavaju iskazaju svoj otklon od civilizovanog sveta i vrednosti koje on deli, naveo je on.

Prema njegovim rečima, niko ne može da spreči građane Srbije da sa ponosom neguju svoju antifašističku tradiciju i sećanje na žrtve koje je podneo oslobađajući od nacizma i fašizma svoju zemlju, pa i one na našim prostorima koji su tokom Drugog svetskog rata bili na strani ideologije zla.

Đurić je izrazio nadu da će i uticajni međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji iskazati jasan stav prema današnjoj anticivilizacijskoj odluci Prištine, navodi se u saopštenju.

Vojna saradnja sa Slovenijom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je u Nikincima, nakon prikaza dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, razgovarao sa ministarkom odbrane Slovenije Andreom Katič o vojno – tehničkoj saradnji dveju zemalja, situaciji u regionu i saradnji u oblasti namenske industrije.

Vučić je zahvalio na učešću slovenačkih vojnika u sastavu KFOR na očuvanju bezbednosti stanovništva na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio spremnost srpske vojske za učešće u misijama pod okriljem EU i UN, kao i spremnost za saradnju sa slovenačkom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju u oblasti namenske industrije.

„Saradnja naše dve vojske i naša dva ministarstva je više nego dobra“, istakla je Andrea Katič, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari