U niškoj policiji saslušan još jedan građanin zbog karikature policijskog majora 1Foto: V. Torović

Nišlija B. Z. ( 36) elektroinžnjer iz Niša, dao je danas u Policijskoj upravi u Nišu izjavu u svojstvu građanina jer je na Fejsbuku komentarisao karikaturu majora policiije Marka Petrovića koji je protiv učesnika ekoloških protesta u Nišu podnosio prijave.

Srđan Nonić, urednik portala „Niška inicijativa“, koji je na svoj lični profil postavio tu karikaturu, pozvan je u prošli petak da da izjavu, takođe kao građanin.

„Nisam uradio ništa loše, samo sam izneo svoj stav na šta imam pravo kao građanin. Posle ovoga osećam da su mi lična prava, pre svega pravo na izražavanje,  koja su mi zagarantovana Ustavom Srbije, suspendovana. U policiji su me pitali koja je bila moja namera, rekao sam im da sam želeo da kritikujem sistem. Ne poznajem tog gospodina lično, on je za mene samo simbol službe u kojoj radi“, rekao je B. Z.

Ovaj Nišlija je kazao da nije video na osnovu koje prijave je pozvan da da izjavu, kao i da je dvoje inspektora došlo do njegove kuće da ga pozovu na razgovor za prikupljanje informacija.

„Ovo što rade je šikaniranje ljudi. Umesto da budem sa decom kod svoje kuće, ja ovde dajem izjavu u Policiji samo zato što sam koristio društvenu mrežu, ondnosno Fejsbuk i izneo svoje  mišljenje. To što sam napisao nije uvredljivo, nisam pozivao na nasilje, samo sam konstatovao“, rekao je on.

Advokat Andrija Krstić, branilac B.Z. je ocenio da ne postoji krivično delo za koje bi mogli  da ga terete.

„On je pozvan kao građanin, na koje policija ima pravo kad prikuplja informacije zbog krivične prijave i nekog događaja koji je neko prijavio. Moje mišljenje je da ovde nema nikakvog krivičnog dela, a pogotovo onog koje se goni po službenoj dužnosti. Ova prijava je trebalo da bude odmah odbačena, a ne da Tužilaštvo nalaže policiji da poziva građane koji su komentarili izjavu“, rekao je advokat.

Predstavnici Ujedinjene opozicije u Nišu Jelena Milošević i Đorđe Stanković podržali su danas građane su pozivani u policiju zbog karikature.

„Policija u Nišu bi morala da se bavi ozbiljnim stvarima, korupcijom koja je na svakom koraku. Pozivam majora Petrovića da prestane da maltretira građane i novinare, već da interveniše da policija mene sasluša. Očigledno je da on ima neki problem sa mnom, posle prijava koje je podneo zbog ekoloških protesta, koje sudovi odbacuju kao neosnovane“, rekla je Milošević.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari